GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2018 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  In how many years will a sum of 1,600 amount to 1,852.20 at 5% per annum compound interest?
Answer: A.   3
2.  Simplify:

\(\left(-\dfrac{1}{3}\right)-\left\{1\div\left(\dfrac{2}{3}\times\dfrac{5}{7}\right)+8-\left[5-\overline{\dfrac{1}{2}-\dfrac{1}{4}}\right]\right\}\)
Answer: B.   \(-5\dfrac{41}{60}\)
3.  Find the area of the iron sheet required to prepare a cone 24 cm high with base radius 7 cm
Answer: A.   704 cm\(^{2}\)
4.  The sum of the series 31 + 33 + .... + 53 is
Answer: C.   504
5.  Find the G.C.D. of \(a^{3}-1\) and \(a^{2}-1\)
Answer: D.   \(a-1\)
6.  What percent is 5 grams of 1 Kg?
Answer: C.   0.5 %
7.  The value of \(\dfrac{9^{2}\times18^{4}}{3^{16}}\) is
Answer: C.   \(\dfrac{16}{81}\)
8.  The cube root of 0.027 is
Answer: D.   0.3
9.  If \(\dfrac{a+b}{c}=\dfrac{b+c}{a}=\dfrac{c+a}{b}=k\), Then the value of \(k\) is
Answer: C.   \(2\)
10.  The ratio of boys to girls in a class is 4:5. If the number of boys is 20, then the number of girls is
Answer: C.   25
11.  Given the pie chart. Obtain the pass percentage of student who passed in 1st class. Pie chart showing students' examination results
Answer: D.   25%
12.  At what rate of interest compound interest per annum will ₹ 640 amount to ₹ 774.40 in 2 years
Answer: C.   10%
13.  A circus tent is cylindrical to a height of 3 m and conical above it. If the base radius is 52.5 m and slant height of the cone is 53 m, find the area of canvas required to make the tent.
Answer: B.   3097.5 \(\pi\ \text{m}^{2}\)
14.  Area of a square is \(\dfrac{1}{2}\) hectare. The diagonal of the square is
Answer: B.   \(100\) metres
15.  The surface areas of two spheres are in the ratio 9 : 25. Then their volumes are in the ratio
Answer: B.   27 : 125
16.  Complete the series 1 ZA, 3 YB, 6 XC, 10 WD, ?
Answer: D.   15 VE
17.  The product of two numbers is 1600 and their H.C.F. is 5, the L.C.M. of the number is
Answer: A.   320
18.  A man sells two wrist watches at Rs. 594 each. On one he gains 10% and on the other he loses 10%. Find his gain or loss percent on the whole
Answer: C.   Loss % = 1%
19.  Simplify: \(\dfrac{(3^3)^{-2}\times(2^2)^{-3}}{(2^4)^{-2}\times3^{-4}\times4^{-2}}\)
Answer: A.   \(7\dfrac{1}{9}\)
20.  The principal amount triples itself at 8% per annum over a certain time. Find the number of years.
Answer: B.   25 years
21.  What number should be subtracted from each of the numbers 54, 71, 75 and 99 so that the remainders may be proportional?
Answer: C.   3
22.  Six men working 10 hours a day can do a piece of work in 24 days. In how many days will 9 men working for 8 hours a day do the same work?
Answer: C.   20 days
23.  A can finish a job in 20 days and B can complete it in 30 days. They work together and finish the job. If Rs. 600 is paid as wages, then the share of A and B
Answer: C.   360, 240
24.  If the average of the values 18, 41, x, 36, 31, 24, 37, 35, 27, 36 is 31. Find the value of x.
Answer: A.   25
25.  Find the difference between simple interest and compound interest for a sum of Rs.8,000 lent at 10% p.a. in 2 years.
Answer: B.   Rs.80
;