GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Find out the correct meaning of the word obstacle
Answer: B.   Hindrance
2.  Hughie was Popular with every one
Answer: D.   Sachin is a well-known cricketer
3.  Choose the best antonym for the underlined word
Such men as Baron are very rare
Answer: C.   Common
4.  Fill in the blanks with suitable preposition
Birds were seen moving ________ one place to another place ________ the change in seasons.
Answer: A.   from, with
5.  Select the correct question tag :
The children ran home joyfully ________?
Answer: B.   didn't they?
6.  Choose the correct form of the verb to fill in the blank
These villagers ________ the folk songs in their pure form.
Answer: A.   have preserved
7.  Pick out the odd word
Answer: D.   back
8.  Read the passage and choose the correct answer
Ivan Dmitritch, a middle-class man who lived with his family on an income of twelve hundred a year and was very well satisfied with his lot, ...
Ivan Dmitritch's income was ________.
Answer: B.   1200
9.  Pick out the sentence with the wrong usage of nouns
Answer: B.   My Father gave me a piece of advices
10.  Find out the odd word
Answer: A.   lovely
11.  Select the correct plural form of the following
Index
Answer: B.   indices
12.  Choose the correct plural form for 'Alumnus'.
Answer: C.   Alumni
13.  Choose the correct combination for the compound word 'Water bottle"
Answer: C.   Noun + Noun
14.  Choose the appropriate compound word for the combination "Adjective + Verb"
Answer: B.   White wash
15.  Identify the poetic device used in the following poetic line
"The woods are lovely, dark and deep"
Answer: C.   Alliteration
16.  Identify the rhyme scheme used in the following poetic lines
Whose woods these are I think I know;
His house is in the village though;
He will not see me stopping here
To watch his woods fill up with snow.
Answer: C.   a a b a
17.  "Not loth to have excuse to go,
Because the autumn eve was fare"
What does "loth" mean?
Answer: A.   hate, dislike
18.  Match Column A with Column B. Select the correct code given below:
Column A Column B
(a) Sickle 1. walk softly
(b) Gaol 2. a tool used for cutting grass and crops
(c) Muskie 3. prison
(d) tread 4. a type of rose that smells like musk
Answer: B.   2 3 4 1
19.  In which poem the river is referred to as "a silver blade"?
Answer: A.   Going for water
20.  'A forlorn and shipwrecked brother'
The word "forlorn" Here means
Answer: D.   Lonely and sad
21.  "Everything must yield to the paramount duty of finishing this war". These are the words of
Answer: D.   Abraham Lincoln
22.  Who was Helen Keller?
Answer: D.   Weak flesh and willing spirit
23.  "For I have neither wit, not words nor worth,
action, nor utterance, nor the power of speech"
The above words are taken from
Answer: B.   William Shakespeare
24.  Not that I loved Caesar less,
but that I loved Rome more".
The above lines are spoken by
Answer: B.   Brutus
25.  "Oscar Wilde had a brilliant wit"
Here the word "wit" refers to
Answer: B.   Intelligence
;