GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  In Oscar Wilde's short story "The model millionaire" who was actually Baron Hausberg?
Answer: C.   A rich man
27.  ________ was the pianist and director of the music division at the Boston conservatory
Answer: C.   Dr. Karl Paulnack
28.  "We are not advocating Xenophobia nor isolation. But all of us have to be clear that nobody is going to hold our hands to lead us into the developed country club".
In the passage, 'Xenophobia' means
Answer: C.   Fear of strangers
29.  Match the following
Column A Columin B
(a) The cry of the children 1. Rudyar Kipling
(b) Manliness 2. Elizabeth Browning
(c) Women's Rights 3. Annie Louisa Walker
(d) A Psalm of Life 4. H.W. Longfellow
Answer: B.   2 1 3 4
30.  'The man He Killed' is a poem written by
Answer: A.   Thomas Hardy
31.  Match Column A with Column B
Column A Column B
(a) V.K. Gokak 1. British
(b) D.H. Lawrence 2. American
(c) H.W. Longfellow 3. Kannada
(d) Annie Louisa Walker 4. English Midlands
Answer: A.   3 4 2 1
32.  Which of the following is not a poem?
Answer: C.   Hiroshima
33.  The owner of the textile shop brought a
Answer: B.   Calculator
34.  Who accompanied Kalpana Chawla to the flight school?
Answer: B.   Brother
35.  Who is Laxmi accompanied Ahtushi Deshpande?
Answer: B.   Porter
36.  Empoli is a town in
Answer: C.   Italy
37.  "Most learned judge! A sentence! come prepare" - Quoted by whom in "The Merchant of Venice".
Answer: C.   Shylock
38.  The following line is from the poem
"Why don't you join the others? What a peculiar child you are!".
Answer: B.   Punishment in kindergarten
39.  ________ is a classical dance form from the State of Kerala.
Answer: C.   Kathakali
40.  Pick out the correct option:
In the story "The Open Window" the hunting party went for ________ shooting.
Answer: B.   Snipe
41.  "Bertie, why do you bound?"
The above song is mentioned in the story
Answer: B.   The Open Window
42.  In the story "How the camel got its hump" ________ is incharge of the desert.
Answer: D.   Djinn
43.  Match the following:
Characters Stories
(a) Bagha Bagdi 1. Reflowering
(b) Appa 2. The Necklace
(c) Matilda 3. The Selfish Giant
(d) Cornish Ogre 4. Holiday
Answer: A.   4 1 2 3
44.  Identify the meaning of the underlined word in this poetic line:
"If you can't be a muskie, then just be a bass".
Answer: D.   a type of rose
45.  Fill in the blanks in the following line with the correct word:
"The quality of ________ is not strain'd".
Answer: B.   mercy
46.  Who among the following poets found the weekly newspaper "Long Islander"?
Answer: A.   Walt Whitman
47.  Select the suitable idiom to complete the sentence
Let us settle the bill for the damage ________
Answer: B.   fair and square
48.  Match the phrasal verbs under Column 'A' with their meanings under Column 'B' and select their code
Column 'A' Column 'B'
(a) take over 1. did as a routine
(b) went about 2. meet
(c) look after 3. assume charge
(d) call on 4. take care of
Answer: B.   3 1 4 2
49.  Choose the correct synonym for the underlined word:
You should relinquish the job
Answer: D.   Give up
50.  Match the words in Column A with the suffix in Column B
Column A Column B
(a) frequent 1. -let
(b) book 2. -ise
(c) capable 3. -ly
(d) familiar 4. -ity
Answer: C.   3 1 4 2
;