GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2018 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  What is the basic concept of Raman effect?
Answer: C.   coherent scattering
2.  The Epsom salt which is used as laxative is
Answer: A.   MgSO₄ · 7H₂O
3.  Which one of the following is the correct composition of Brass?
Answer: B.   Cu - 60%; Zn - 40%
4.  What is phototropism?
Answer: B.   movement of plants towards light
5.  Match the following :
(a) Ranthambore - 1. Assam
(b) Manas - 2. Jharkhand
(c) Nagarjuna sagar - 3. Andhra
(d) Palamala - 4. Rajasthan
(e) Indravathi - 5. Chattisgarh
(a) (b) (c) (d) (e)
Answer: A.   4 1 3 2 5
6.  Match:
Tribe Region
(a) Masai 1. Angola
(b) Saami 2. Kenya
(c) Kalinga 3. Philippines
(d) Bush men 4. Siberia
Answer: A.   2 4 3 1
7.  Humboldt ocean current is otherwise known as
Answer: C.   Peru current
8.  'Sea Smoke' is common in
Answer: D.   Arctic region
9.  Who started Home Rule Movement in India?
Answer: A.   Annie Besant
10.  Tamil Books were printed firstly by whom?
Answer: A.   Rev. Zieganbalg
11.  Who converted Mahendra Varma I from Jainism to Saivism?
Answer: B.   Appar
12.  Name the chieftain who patronised Kabilar
Answer: C.   Pari
13.  The Portuguese Sailor who reached Calicut in 1498 A.D. was?
Answer: B.   Vasco da Gama
14.  On behalf of the Justice Party, who won and formed the ministry in 1923 election?
Answer: A.   T.N. Sivagnanam Pillai
15.  Where was the first Indian National Congress met?
Answer: B.   Bombay
16.  The Forward Block Party was started by whom?
Answer: A.   Subhash Chandra Bose
17.  The institution of Lok-Ayukta was established first in the state of
Answer: B.   Maharashtra
18.  Who said "The Directive Principle of State Policy is a Novel feature" of the Indian constitution?
Answer: B.   B.R. Ambedkar
19.  The idea of concurrent list was borrowed from
Answer: D.   Australian Constitution
20.  In which year the Parliament enacted the Official Language Act?
Answer: C.   1963
21.  The members of the Central Administrative Tribunal are given status of Judges of High Court from an Amendment in the year :
Answer: D.   2006
22.  What is the aim of Pradhan Mantri Gram-Sadak Yojana?
Answer: A.   Provide all Weather road connectivity
23.  When was the "Industrial Finance Corporation of India" established in India?
Answer: B.   July 1, 1948
24.  Which is the biggest nationalised enterprise?
Answer: C.   Indian Railways
25.  Identify the mismatch :
Answer: D.   Yellow revolution - Flowers
;