GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2018 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  National Agricultural policy aims at a growth rate of- _______________% per year.
Answer: B.   4%
27.  India's first bio-fuel flight was operated between
Answer: A.   Dehradun to Delhi
28.  In which of the following states, more number of people were affected by 2018 monsoon?
Answer: A.   Kerala
29.  The crop which gets affected by pink ball worm is
Answer: D.   Cotton
30.  World's first Block chain Bond was launched by
Answer: B.   World Bank
31.  Which among the following industries generates invisible exports?
Answer: B.   Tourism
32.  Which of the following agricultural commodity of India gives largest interms of export value?
Answer: B.   Basmathi Rice
33.  Which of the following programme aims at the promotion of savings among rural women?
Answer: D.   Mahila Samridhi
34.  Which of the following policy brings 5 lakh acres under organic farming?
Answer: B.   Pramaparagat Krishi Vikas Yojana
35.  According to 2018 - 19 budget report, India is at third rank in
Answer: A.   Purchasing Power Parity (PPP)
36.  Which currency is recently added in the currency basket of IMF?
Answer: B.   Chinese Yuan
37.  1 Femto is equal to _______________ m.
Answer: B.   10⁻¹⁵
38.  What is the value of gravitational field at the centre of the sphere?
Answer: A.   zero
39.  Which of the following is sensitive to ultrasonic waves?
Answer: B.   Bat
40.  What happens in the reduction process?
Answer: B.   gain of electrons
41.  Galena is the ore of which of the following metals?
Answer: B.   Lead
42.  In higher plants the sporophytic phase is formed after growth and development of the zygote. Point out the type of cell division involved in this growth.
Answer: A.   Mitosis
43.  Kuhne's tube can demonstrate the process of
Answer: A.   Fermentation
44.  A preparation of living (or) killed micro-organism (or) viruses used in prevention of diseases through immunization is called
Answer: B.   Vaccine
45.  The source of energy in any eco system are
Answer: B.   Autotrophs
46.  The Acid Rain destroys the vegetation, because it contains
Answer: D.   Sulphuric acid
47.  Which of the following statements regarding soil are correct?
I. Soil is a dynamic natural element
II. It is composed of both mineral and organic matter
III. The characteristics of soils depend on parent rock
IV. All the soils having a well developed soil profile
Answer: B.   I, II and III are correct
48.  Name the place where the River Ganga and Yamuna joins?
Answer: A.   Allahabad
49.  Name the dam constructed across the River Sutlej
Answer: B.   Bakra Nangal dam
50.  In which year Madras Mahajana Sabha was started?
Answer: D.   1884
;