GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2018 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  Who was the founder of the Thiruchenkodu Ashram?
Answer: B.   Rajaji
52.  Annamalai University was started in the year
Answer: B.   1929
53.  Where was the first nuclear reactor of Asia established?
Answer: D.   India
54.  Who assumed the title "Chittrakara Puli"?
Answer: C.   Mahendra Varman I
55.  Which congress conference was attended by Bharatiyar?
Answer: A.   Surat Conference
56.  Who extended co-operation to PuliTevar?
Answer: D.   The Dutch
57.  Which Act provided Provincial Autonomy to India?
Answer: C.   The Government of India Act - 1935
58.  Whom of the following was the Chief Organiser of the Revolt of 1857 in Bihar?
Answer: B.   Kunwar Singh
59.  Which one of the following Parliamentary Committee is Semi-Judicial in nature?
Answer: C.   Committee on Privileges
60.  The Constituent Assembly of India was set up according to the proposals of
Answer: B.   The Cabinet Mission Plan
61.  Which one is not part of the Panchayat Raj?
Answer: C.   Township
62.  Which part of the Indian Constitution deals with Fundamental Duties?
Answer: C.   Part IVA
63.  Metro Rail Service is available in
I. Chennai
II. Coimbatore
III. Trichy
IV. Madurai
Answer: A.   I only
64.  As per 2011 census the total urban population in the state of Tamil Nadu is
Answer: B.   34.95 million
65.  Which district of Tamil Nadu produces the highest output of food grains?
Answer: C.   Thanjavur
66.  The national fruit which is common for Phillipines, Pakistan and India is
Answer: C.   Mango
67.  In which city the first Nepal - India "Think Tank summit" was held?
Answer: D.   Kolkata
68.  The campaign to create awareness among children to identify sexual abuse is
Answer: B.   Our safety, Our rights
69.  NREGA gives guaranteed employment for
Answer: B.   100 days
70.  The concept of Goods and Services Tax (GST) was originated from
Answer: A.   Canada
71.  Black revolution is related to
Answer: C.   Crude oil production
72.  Budget 2017 has proposed _______________ as the front office for issuing passport in far flung areas.
Answer: C.   Post office
73.  The facility announced for Senior Citizens in Budget 2017- 2018 is
Answer: A.   Aadhaar enabled smart card
74.  Golden Handshake scheme is associated with
Answer: D.   Voluntary retirement
75.  Which of the following scheme has the objective to skill 1 crore youth in the next three years?
Answer: B.   PM Kaushal Vikas Yojana
;