GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2021 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  Arrange the chronological order.
1. Death of Humayun
2. Second Battle of Panipat
3. Building at Fathpur Sikiri
4. Proclamation of Din-illahi
Answer: B.   1-2-3-4
27.  Which land distribution system adopted by sultans of Delhi?
Answer: A.   Iqtadari
28.  Match the following :
(a) Mahabaladhi Krita - 1. Commander of the Cavalry
(b) Mahashvapati - 2. Commander in Chief
(c) Mahapilupati - 3. Chief Justice
(d) Mahadanda Nayak - 4. Commander of the elephant force
Answer: B.   2 1 4 3
29.  Who was the Director General of Archaeological survey of India at the time of Indus Valley excavation?
Answer: B.   Sir John Marshall
30.  More than 500 seals have been discovered in Indus Valley civilization which are all
Answer: C.   Terracottas
31.  The source of dendrothermal energy is
Answer: A.   Biomass
32.  Which of the following is the consequence of climate change related warming of rivers?
Answer: B.   changes in fish migration patterns
33.  The major cause for the depletion of Ozone is
Answer: A.   Aerosol
34.  The pollutant which cause impairment in plant metabolism is
Answer: C.   Sulphur di oxide
35.  The Chairperson of National Disaster Management Authority is
Answer: A.   Prime Minister
36.  The most important scheduled tribes of Uttar Pradesh and Uttarakhand
Answer: D.   Tharus
37.  The most populous State of India is
Answer: C.   Uttar Pradesh
38.  The total no. of railway zones in India are
Answer: D.   Seventeen Zones
39.  ___________ soil is found in all the districts of Tamil Nadu except Nilgris.
Answer: B.   Black soil
40.  Identify the option in which the rivers are given in North - South sequence.
Answer: B.   Mahanadi - Godavari - Krishna - Kaveri
41.  A super computer that allows researchers to model energy technologies using artificial intelligence is
Answer: A.   Joule 2.0
42.  Which of the following facts about Covid-19 virus is / are wrong?
(a) People who have been infected by the virus but do not have symptoms do not spread virus.
(b) Reinfection is not possible.
(c) Anosmia (loss of smell) is a symptom.
(d) Babies do not get infected by Corona virus.
Answer: B.   (a), (b) and (d)
43.  "The one who gave false judgement (Ethilalan), was deeply hurt by himself as a woman who pulled out one of her breasts to burn the city". These lines which seem to indicate the story Kannagi is found in which of the following Sangam Literature texts?
Answer: B.   Nattrinai
44.  Which of the following rivers originate in Karnataka?
I. Bhavani
II. Palar
III. Pennaiyar
IV. Cauvery
Answer: D.   II, III, IV
45.  Consider the following statement
(1) India Introduced the family planning programme in 1950s
(2) The family planning programme adopted Neo-Marxian approach to birth control
(3) End of National Emergency Ruled out compulsion in family planning
(4) Planning and implementation was carried by central Government
Answer: B.   1 and 3 only correct
46.  Kalpana Chawala Award for Courage and Daring enterprise in 2020 was awarded to
Answer: D.   Tmt. Senthamil Selvi, Tmt. Muthammal, Tmt. Ananthavalli
47.  The word "Sustainable Development" is clearly indicative of the fact that
Answer: A.   Natural assets are finite
48.  The following are the functions of Niti Aayog. Find out which is/are wrongly listed
I. To foster cooperative federalism
II. To give final approval to five year plans
III. To implement schemes for rural development
IV. To advice the State and Central Governments on levying taxes
Answer: C.   II and IV
49.  Which of the following statements regarding political parties in India is/are correct?
(a) Parties in India function within the institutional framework of a federal structure and are bound by the country's electoral laws and rules
(b) Strong institutionalised parties are vital for healthy democracies
Answer: C.   Both (a) and (b) are correct
50.  Which of the following (Book-Author) is wrongly matched?
Answer: B.   My country my life - Dalai Lama
;