GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2021 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  Match the sport with the corresponding number of players:
Sport - No. of players
(a) Polo - 1. 15
(b) Rugby football - 2. 11
(c) Hockey - 3. 9
(d) Base ball - 4. 4
Answer: B.   4 1 2 3
52.  Which of the following is/are not situated in Rajasthan?
(a) Dilwara Temples
(b) Mehrangarh fort
(c) Bara Imambara
(d) Purana Qila
Answer: B.   (c) and (d)
53.  Match the following women personalities with their achievement:
Personality (Name) - Achievement
(a) Anna Rajaram Malhotra - 1. India's first female to fly an aircraft
(b) Sarla Takral - 2. India's first female train driver
(c) Arunima sinha - 3. India's first Woman IAS officer after independence
(d) Surekha Yadav - 4. First Indian woman amputee to scale Everest
Answer: C.   3 1 4 2
54.  Match the Tourist spots of India with their States
(a) Hampi - 1. Andhrapradesh
(b) Horsley Hills - 2. Uttarakhand
(c) Hogenakkal - 3. Karnataka
(d) Haridwar - 4. Tamil Nadu
Answer: A.   3 1 4 2
55.  Where was the venue of the 3rd Global conference on road safety in collaboration with WHO and world Bank in 2020.
Answer: A.   Stockholm
56.  The term biodiversity indicates
Answer: A.   Species richness and genetic variation
57.  Kidney stones are formed by the Precipitation of the following chemicals
I. Cystine
II. Oxalate
III. Uric acid
IV. Sodium
Answer: B.   I, II and III
58.  The colour of the skin in ripened apple, tomato and grape fruits is due to accumulation of
Answer: C.   Anthocyanin
59.  Single cell Eukaryotes are included in
Answer: C.   Protista
60.  In the Haber's process for the manufacture of ammonia
Answer: A.   Finely divided iron is used as a catalyst
61.  What are isotones?
Answer: B.   Atoms have same number of neutrons but different number of protons
62.  Silicon is one of the best known semi conducting material. As its temperature rises more, it becomes a better conductor. But the temperature at which the silicon gets permanently damaged is
Answer: B.   150°C
63.  A rock containing the fluorescing calcite is illuminated by ultraviolet light. Then, the colour of the rock seems to be
Answer: D.   Red
64.  Raman effect is scattering by
Answer: B.   Pure Liquids
65.  The common table salt is
Answer: A.   Compound
66.  Which of the following statements is / are true related to COVID-19?
(a) Adding pepper to your soup prevents COVID-19
(b) COVID-19 is transmitted through houseflies
(c) 5G communication networks spread COVID-19
(d) Sun light does not protect oneself from COVID-19
Answer: D.   (d) only
67.  On rear wheel drive cars, with the engine in front it is a common practice to weigh down the trunk in order to increase safety, when driving on -
Answer: A.   Icy roads
68.  With whom can we associate the following quotes?
- "Be Educated, Be Organized and Be Agitated"
- "I like the religion that teaches liberty, equality and fraternity"
- "Life should be greater rather than long"
Answer: A.   Dr. Babasaheb Ambedkar
69.  Specific Experiments:
1. Blue Litmus paper is dipped into hydrochloric acid and it is changed into Red colour
2. Blue Litmus paper is dipped into oxalic acid and it is changed into Red colour
3. Blue Litmus paper is dipped into sulfuric acid and it is changed into Red colour
General Law: Acid is turned into blue litmus red. It is called _________ Reasoning.
Answer: D.   Inductive
70.  Among the following whom can be considered as "an intellectual who anticipated Dr. B.R. Ambedkar by two generations"?
Answer: A.   Iyodhee Thass Pandidhar
71.  Name the Chief Minister of Tamil Nadu, during Anti-Hindi agitation in 1965?
Answer: C.   Bhaktavatsalam
72.  Thanthai Periyar passed resolutions for the welfare of the women in the Suyamariyathai conference of
Answer: D.   Changlepet
73.  Thanthai Periyar referred as the philosophy of Self Respect Movement to
Answer: D.   doing a thing which one believes to be right on the basis of reasoning, thereafter, if any correction is to be made, correcting the mistakes on the basis of reasoning and also having the mindset to accept the implication of such actions
74.  Who presided over the first Madras State, Self-Respect conference?
Answer: A.   Soundara Pandiyan
75.  Match the following :
(a) Swarajya - 1. T.M. Nair
(b) Justice - 2. T. Prakasam
(c) Dravidan - 3. Thiru.Vi.Ka
(d) Navasakthi - 4. Bakthavachalam
Answer: C.   2 1 4 3
;