GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2021 Preliminary Examination

General Studies Questions 101 to 125

101.  Who among the four Nayanmar made his heart the temple for Lord Siva?
Answer: B.   Poosalar
102.  What are the characteristics of a classical language?
(a) It has an independent literary tradition
(b) It has a large ancient body of oral literature only
(c) It has a large and ancient body of written literature
Answer: D.   (a) and (c) only
103.  Which characteristic is expressed in the 'Perumpaanatru Padai' Verse? ("Mahamurai mahamurai nokki Muhanamardhu Aaana viruppin Thanin rooti") As the Mother willingly watches over they Child. Himself stood in the opposite direction and saw
Answer: D.   Hospitality (Virundhomputhal)
104.  According to the evaluation report of Niti Ayog related to Minimum Support Price (MSP), which of the following statement (s) is/are correct?
(a) MSP is declared before the sowing season.
(b) The idea behind MSP is to give guaranteed prices to the farmers and save them from price fluctuations.
(c) With globalization resulting in free trade in agricultural commodities, it is not important to protect the farmers from the unwarranted fluctuations in prices.
Answer: B.   (a), (b) only
105.  According to Nobel Laureate Abhijit Banerjee (Economist), what is the only solution to overcome the economic pain in the short run in the wake of Covid-induced economic crisis?
Answer: C.   Putting more money in the hands of poor
106.  Regarding the Indian economy, which of the following reflect, unprecedented suspension of economic activity in the first quarter of this fiscal (April-June) due to the Covid pandemic
(a) Contraction of around 50.3% in the construction sector
(b) Contraction of around 39.3% in the manufacturing sector
(c) Contraction of around 10% in the agri, forestry and fishing sector
(d) Contraction of around 5% in the Trade, hotels, transport sector
Answer: A.   (a) and (b) only
107.  Which one of the statement is incorrect regarding the mesolithic period.
1. It is the Stone age between Palaeolithic period and mesolithic period.
2. They used tools of made up of Keny Small Stones
3. The Theri Kadugal of Thirunelveli region belonged to this period
4. This people burned their Dead bodies.
Answer: D.   4 only
108.  Match the following :
(a) Backwaters - 1. Linking up of river system for irrigation
(b) Canals - 2. Used for crossing broad river
(c) Dug out Canoe - 3. Connecting one water way with other
(d) Dams - 4. Used for some limited navigation
Answer: A.   4 3 2 1
109.  Choose the correct statement related to recent Bank mergers in India.
(a) Large Banks will be able to borrow more from the market and thereby help the economy revive.
(b) Bank merger will lead to increased operational efficiency of the banking sector
Answer: B.   (b) only
110.  Who stated "Man is born free, self Respect is his birthright, Social Justice ensures social equality".
Answer: A.   Thanthai Periyar
111.  Regarding the word 'Fraternity' in the preamble of the Indian Constitution, choose the correct statement(s)
(a) It leaves no room for regionalism
(b) It leaves room for communalism
(c) It leaves no room for casteism
Answer: A.   (a) and (c)
112.  Arrange the Chronological order
1. Champaran Satya Graha
2. Kheda Satya Graha
3. Ahamadabad Struggle
4. Baisaki day
Answer: A.   1-2-3-4
113.  Name the biographical work of Abdul Kalam Azad which was written during his internment in 1916.
Answer: A.   Tazkira
114.  Who produced the greatest work Tarjuman-Qur'an [a translation of Qur'an from Arabic to Urdu]?
Answer: C.   Maulana Abul Kalam Azad
115.  Which of the following statement is incorrect regarding Moulana Abul Kalam Azad?
1. He was born in Calcutta
2. He was the editor of the Magazine called 'Lisan ul Sidiq'
3. He published a journal namely 'Al hilal'
4. He was elected the president of the Indian national congress in 1923 and 1940.
Answer: D.   2, 3, 4 are correct 1 is incorrect
116.  Which of the following day was named to celebrate the release of Bipin Chandra Pal by Swadeshi Leader of Tamil Nadu.
Answer: C.   Swarajya Day
117.  Which one of the statement is correct regarding Bharathiar?
1. Bharathiar participated in the Indian National Conferance at Kasi in 1905.
2. In 1906 he started Balabharata Sabha at Chennai.
3. He participated 'Surat Congress' in 1907 along with VOC.
4. He composed the Poem 'Vangame Valiyave'.
Answer: B.   1, 2, 3, 4 statement are correct
118.  The Editor of Tamil daily Kudiarasu.
Answer: A.   Thanthai Periyar
119.  Name the person who threw a bomb along with Bhagat Singh on the Central assembly in Delhi?
Answer: D.   Batukeshwar Dutt
120.  Rabindranath Tagore renounced his knighthood in protest against.
Answer: C.   Jallian Wala Bagh Massacre
121.  Which one of the statement is correct regarding the Subhas Chandra Bose?
1. Bose joined the freedom struggle under the leadership of C.R. Das
2. 1921, he organised demonstration in Calcutta to protest against the visit of Prince of Wales
3. He boycotted the Simon Commission in 1927
4. He sorted on the Secretary and President of Bengal Congress
Answer: B.   1, 2, 3, 4 are correct
122.  Regarding the Poona Sarvajanik Sabha consider the statements.
1. Mahadev Govind Ranade was the brain of the organisation
2. The Sabha awakened the people of their political rights.
3. It protested against the vernacular press Act of 1878.
4. It published 'Amrita Bazar Patrika'.
Answer: C.   1, 2 and 3
123.  Which one of the statement is incorrect regarding Gokhale?
1. He started "Servants of Indian Society" in 1905
2. He went in to South Africa and helped Gandhi in his movement against Colour bar
3. Gandhi accepted Gokhale as 'Political guru'
4. Gandhi described Gokhale as diamond of India, the Jewel of Maharastra and Prince of Workers
Answer: B.   1, 2, 3 are correct only 4 is incorrect
124.  Who served as British Ambassador to the Mughal Court?
Answer: C.   Thomas Roe
125.  Who was called the "King of the Two Worlds"?
Answer: C.   Doondaji Waugh
;