GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2019 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  In a right triangular ground, the sides adjacent to the right angle are 50 m and 80 m. Find the cost of cementing the ground at Rs.5/sq.m
Answer: C.   ₹ 10,000
2.  The average of 5 numbers is 180. If one of the numbers is removed then the average becomes 155. Find the removed number?
Answer: B.   280
3.  A person crosses 600 m long street in 5 minute. What is his speed in km per hour.
Answer: B.   7.2
4.  A man travelled \(\dfrac{2}{11}\) of his journey by coach, \(\dfrac{17}{22}\) by rail and walked the remaining 1 km. How far did he go?
Answer: A.   22 km
5.  A ramp for unloading a moving truck has an angle of elevation of 30°. If the top of the ramp is 0.9 m above the ground level then find the length of the ramp.
Answer: C.   1.8 m
6.  The standard deviation of 10 values is 3. If each value in increase by 4. Find the variance of the new set of value.
Answer: C.   9
7.  Find the next term of this sequence 11, 13, 17, 19, 23, ________
Answer: C.   29
8.  Find the mean of 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16.
Answer: B.   9
9.  Shyam's monthly income is Rs.12,000. He saves Rs.1200. Find the percent of his savings and his expenditure.
Answer: B.   10%, 90%
10.  Due to increase of 30% in the price of a colour TV the sale is reduced by 40%. What will be the percentage change in income?
Answer: D.   22% decrease
11.  Find the least number which when divided by 24, 32 and 36 leaves the remainders 19, 27 and 31 respectively.
Answer: C.   283
12.  If LCM of "a" and "b" is a and LCM of "b" and "c" is b, then what is the LCM of "c" and "a".
Answer: A.   a
13.  Which one is correct?
Answer: A.   \(-\dfrac{3}{5}<-\dfrac{13}{40}<-\dfrac{15}{80}<-\dfrac{1}{20}<\dfrac{1}{2}\)
14.  Simplify \(\dfrac{x^2-25}{x+3}\div\dfrac{(x+5)^2}{x^2-9}\)
Answer: B.   \(\dfrac{(x-5)(x-3)}{x+5}\)
15.  Simplify 2/7 - {(1/4 ÷ 2/3) - 5/6}
Answer: C.   \(\dfrac{125}{168}\)
16.  The exterior angles of a pentagon are in the ratio 6:3:4:3:2. Find all its interior angles.
Answer: D.   60°,120°,100°,120°,140°
17.  Which one of the following cannot be the sides of a triangle?
Answer: D.   1, 2, 3
18.  Without using logarithm table find approximate value for \(\log_{10}2\).
Answer: B.   0.3
19.  The cost of levelling and turfing a square lawn at Rs.2.50 per m² is Rs.13322.50. Find the cost of fencing if at Rs.5 per metre.
Answer: D.   ₹ 1460
20.  The diameter of a semicircular grass plot is 70 m. Find the cost of fencing the plot at ₹ 12 per metre.
Answer: C.   ₹ 2160
21.  A circus tent is to be erected in the form of a cone surmounted on a cylinder. The total height of the tent is 49 m diameter of the base is 42 m and height of the cylinder is 21 m. Find the cost of canvas needed to make the tent, if the cost of convas is ₹ 12.50/m²
Answer: C.   ₹ 63525
22.  Calculate the compound interest on ₹ 9,000 in 2 years when the rate of interest for successive years are 10% and 12% respectively
Answer: B.   ₹ 2,088
23.  A certain sum of money in simple interest scheme amounts to ₹ 8,880 in 6 years and ₹ 7,920 in 4 years respectively. Find the principal and rate percent
Answer: A.   Principal = 6,000, rate = 8%
24.  A fair die is rolled. Find the probability of getting a prime factor of 6
Answer: B.   1/3
25.  Pocket money received by 7 students is given below.

₹ 42, ₹ 22, ₹ 40, ₹ 26, ₹ 23, ₹ 28, ₹ 43

Find the median.
Answer: C.   ₹ 28
;