GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2019 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  In vaccum all objects fall with
Answer: B.   same acceleration and reach the ground at the same time
2.  The time of reverberation of a hall can be decreased by
Answer: B.   opening all windows and doors
3.  Which spectroscopy is used in chemical examination of interstellar space?
Answer: A.   Microwave Spectroscopy
4.  The Indian Salt Petre is
Answer: C.   Potassium nitrate (KNO3)
5.  The unit for equivalent conductivity is
Answer: C.   ohm^-1 cm^2 eq^1
6.  The main constituent of steel in India are
Answer: B.   Mn and Cr
7.  When did the Prime Minister of India inaugurate the country's longest rail-cum-road bridge built over the Brahmaputra river at Bogibeel near Dibrugarh in Assam?
Answer: B.   On December 25, 2018
8.  The end product of anaerobic respiration is
Answer: B.   Ethanol alcohol
9.  Golden rice is a genetically modified crop. Where the incorporated gene is meant for biosynthesis of
Answer: A.   Vitamin A
10.  Most widely used bioweapon is
Answer: C.   Bacillus anthracis
11.  Among the following plants, which one has oil repelling property?
Answer: D.   Aloe Vera
12.  What happens in human Thalassemias?
1. reduce α - globin synthesis
2. reduce β - globin synthesis
3. enhance α and β - globin synthesis
Answer: C.   1 and 2 are correct
13.  Which of the following plant boosts the production of red blood cells?
Answer: C.   Lemon grass
14.  Consider following statements:
1. 21 June - Summer solstices more radiation received by northern hemisphere
2. 23 September - Autumn equinox not equal radiation in both hemisphere
3. 22 December - Winter solstice more radiation received by southern hemisphere
Answer: B.   1 and 3
15.  How many seismic zones grouped in India?
Answer: A.   4
16.  Sabarmathi river flowing states
Answer: A.   Madhya Pradesh Rajasthan and Gujarat
17.  With reference to black soil, consider the following statements :
1. It is generally clayey, deep and impermeable.
2. They swell and become sticky when wet and shrink when dried.
3. It retains the moisture for a very long time.
Answer: D.   1, 2 and 3
18.  Different types of vegetation is found in different parts of India - due to
Answer: B.   Unequal distribution of Rainfall and Temperature
19.  Creamy layer concept was first introduced in the case of
Answer: B.   Indra Sawhney Vs Union of India
20.  Agricultural crop insurance was introduced by Government of India in
Answer: C.   1985
21.  Golden Quadrilateral distance between Chennai and Kolkatta is
Answer: A.   1684 Km
22.  Which of the following statements about the first amendment to the constitution is are true?
I. The first amendment was enacted in 1952.
II. The first amendment was enacted before the first general elections.
III. It was enacted by the provisional parliament.
Answer: B.   II and III are true
23.  Which one of the stages of Man's progress is not properly Matched?
Answer: C.   Food production stage - Chalcolitic Age
24.  The most outstanding Buddhist writer in Sanskrit was
Answer: B.   Asvaghosa
25.  Arrange in chronological order :
1. Battle of Chausa
2. Death of Babar
3. Battle of Kanaoj
4. Death of Akbar
Answer: C.   2-1-3-4
;