GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2019 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  1. Ram Mohan Roy accepted the concept of God propounded by the Upanishads.
2. Swami Dayananda accepted the Western ideas.
3. The social reform leaders fought for the problems of women and depressed classes.
4. 1918 the form for Brahminicial organisation South, Division liberal federation was started
Answer: A.   1, 2, 3 are correct 4 only not correct
27.  Which of the following facts are true regarding the commercialisation agriculture under British rule?
1. Money lending and exploitation of Poor peasants
2. Scarcity of food
3. Increase the demand of cash crops
4. Commercial agriculture went in bankruptcy
Answer: D.   1, 2, 3, 4 statements are true
28.  Name the famous dancer who crowned as 'Kathak king of India'?
Answer: B.   Sambhu Maharaj
29.  Which among the given facts became the primary reason for the leave of E.V. Ramaswami from Indian National Congress?
Answer: A.   conflict with M.K. Gandhi
30.  Which strengthened the National Movement?
Answer: D.   Secular ideology
31.  The financial control exercised by the Parliament over the executive through
Answer: A.   The comptroller and Auditing General of India
32.  The Comptroller and Auditor General is appointed by The President of India under which Article
Answer: B.   Article 148
33.  Consider the following statements :
1. Article 308 to 314 of the constitution with regard to the All India services.
2. Article 308 exclusively apply to the Jammu and Kashmir.
3. The Parliament has enacted the All India Services Act in 1952.
4. Article 312 empowers the Parliament to create new All India Services
Answer: A.   1 and 4
34.  Article _________ was inserted into the constitution under the 73rd Constitutional Amendment.
Answer: C.   243 B
35.  Who among the following was the Cabinet Minister without portfolio?
Answer: C.   N.Gopalaswami Ayyangar
36.  Which one of the following statement is not with regard to powers of the Parliament?
Answer: B.   It cannot abolish State Legislative Council
37.  Jallikattu, the bull taming sport of Tamil culture and tradition is protected according to article _________ of the Constitution of India
Answer: A.   29 (1)
38.  Who headed provincial constitution committee of constituent assembly?
Answer: D.   Sardar Vallabai Patel
39.  Who among the following was not a member of Drafting committee?
Answer: C.   Pattabhi Sitaramayya
40.  I. The constitution is a source of, and not an exercise of, legislative power;
II. Constitution springs from a belief in limited Government
Answer: C.   Both I and II
41.  Which committee was appointed in 1986 to deal with 'Revitalisation of Panchayat Raj institutions for democracy and development'?
Answer: C.   L.M. Singhvi committee
42.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below lists:
List I (Event) - List II (Year)
(a) Special Economic zones policy - 1. 1991
(b) New Foreign Trade policy - 2. 2000
(c) Goods and services Tax act - 3. 2015
(d) Narashimham Committee Report - 4. 2017
Answer: A.   2 3 4 1
43.  The father of Green Revolution in India was
Answer: A.   M.S. Swaminathan
44.  Which one of the following is the source of direct tax?
Answer: A.   gift tax
45.  The sum of the deficit under Revenue account and deficit under capital account is
Answer: A.   budgetary deficit
46.  The process of removal or relaxation of Governmental restrictions in all stages in Industry is known as
Answer: B.   Liberalisation
47.  With reference to the Rural development in India, consider the following statements:
I. Poverty alleviation and welfare of the people
II. The process of urbanisation in rural areas
Answer: A.   I only
48.  Which of the following is/are eligible for "Kisan credit card"?
I. All the farmers
II. Share croppers
III. Tenants
Answer: D.   I, II and III
49.  Match the following:
(a) Kol uprising - 1. Bhaalpur
(b) Santhal uprising - 2. Orissa
(c) Khonds uprising - 3. Assam
(d) Ahoms uprising - 4. Chotanagpur
Answer: A.   4 1 2 3
50.  Which decision of Gandhiji was opposed by Ambedkar?
Answer: C.   Satyagraha Movement
;