GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2019 Preliminary Examination

General Studies Questions 76 to 100

76.  A Cathode Ray Oscilloscope (CRO) is used to measure ________ of a signal.
Answer: D.   all the above
77.  The Prime Minister of India announced the Havelock Island in Andaman and Nicobar renamed as
Answer: C.   Swaraj Dweep Island
78.  Which one of the compounds is not a protonic acid?
Answer: C.   B(OH)₃
79.  SO₂ acts as
Answer: C.   both reducing and oxidizing agent
80.  Nitrous Oxide is known as Laughing gas. It is also used in medical field as
Answer: D.   Anesthetic
81.  Methane is the carbon compound. It's Molecular Formula is
Answer: A.   CH₄
82.  Which of the following is strong acid and strong base reaction?
Answer: D.   HCl + NaOH
83.  Find the wrong pair/pairs :
1. Metabolism - Sum total of enzymatic reactions
2. Auxin - Photosynthesis
3. Photolysis of water - Growth
4. Oxidative phosphorylation - Respiration
Answer: C.   2 and 3
84.  Which one of the following is need on a non-conventional source of raw material for the paper production?
Answer: C.   Sugarcane bagasse
85.  Consider the following Endocrine glands:
1. Islets of Langerhans - Produce Insulin
2. Thyroid gland - Produce diabetes
3. Adrenal gland - Produce Goitre
Which of the following is correctly matched?
Answer: A.   1 only
86.  Which one called from the development and the maturation of the erythrocyte from the haemocytoblast?
Answer: A.   Erythropoiesis
87.  Combined drug in use to cure the Malaria is
Answer: B.   Fansidar
88.  In mammals the mammalian glands are modied gland of following
1. Salivary gland
2. Sebaceous gland
3. Pituitary gland.
Answer: B.   2 only
89.  Which of the following ecological Pyramid is always upright?
Answer: A.   Pyramid of energy
90.  Match the following rivers with its famous towns:
Rivers - Towns
(a) The Ganga - 1. Surat
(b) The Brahmaputra - 2. Agra
(c) The Yamuna - 3. Guwahati
(d) The Tapti - 4. Benares
Answer: D.   4 3 2 1
91.  What is the covalency of nitrogen in ammonia molecule?
Answer: C.   3
92.  Which type of Forests grows well in a area receiving rainfall exceeds 250 cm, and temperature is 25°C to 27°C?
Answer: B.   Tropical Wet - Evergreen Forest
93.  1. Project Tiger is a Tiger conservation scheme
2. It was launched on 1 April 1983.
3. 27 Tiger Reserves have been setup in 17 states under this scheme.
Which of the statements given above is/are correct?
Answer: B.   1 and 3
94.  Which type of rainfall is closely associated with Equatorial Region?
Answer: C.   Convectional rainfall
95.  Inversion of Temperature occurs during
Answer: C.   Long winter night and clear sky
96.  The writing method of Iudus Script was
Answer: D.   From right to left and left to right
97.  With reference to Sangam period which of the following pair is/are not correct
Answer: D.   Naura - Tondi
98.  Who was recognised as the 'Successor of Sivaji'?
Answer: D.   Bhonsle of Nagpur
99.  The Battle of Talikota was fought in the year
Answer: B.   1565
100.  Which of the following pairs are correctly matched?
1. City of Jaunpur - Firuz Tughluq
2. City of Ahamadabad - Ahmad Shah
3. Zain-ul-Abidin - The Akbar of Kashmir
4. Founder of Khalji Dynasty in Malwa - Husain Shah
Answer: A.   1, 2, 3 only
;