GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2019 Preliminary Examination

General Studies Questions 101 to 125

101.  Northcote-Trevelyan Commission of 1853 linked with
Answer: C.   ICS
102.  In which field, the colonial regime followed Downward Filtration theory?
Answer: A.   Educational policy
103.  Which of the following refers "Unity of Spirit" of Rabindranath Tagore?
Answer: A.   Unity of India
104.  Match the correct pair :
Planets - Density
Answer: A.   Mercury - 1.000
105.  Which one of the following concept is not Rule of Law?
Answer: D.   Judicial equality
106.  The Judiciary was separated from the Executive under which article
Answer: A.   Article 50
107.  The Government of India issued the citizenship (Pondicherry) order in the year
Answer: A.   1962
108.  The Essence of "Judicial Activism" is an
Answer: A.   Active Justice delivery system
109.  Balwant Rai Mehta committee in its report suggested
Answer: A.   Three tier system
110.  Name the Prime Minister when for the first time the No-Confidence was moved in the Parliament?
Answer: A.   Jawaharlal Nehru
111.  Which of the following statements regarding the fundamental duties contained in the Constitution of India are correct?

I. Fundamental Duties have formed apart of the Constitution of India since its adoption
II. Fundamental Duties are applicable only to the Citizen of India
III. Fundamental Duties have become a part of the Constitution of India in accordance with the recommendation of the Swaran Singh Committee
IV. Fundamental duties can be enforced through writ jurisdiction
Answer: C.   II, III correct
112.  The mandate of the official language commission under Art 344 is / are

1. The progressive use of Hindi language for official purpose of the union
2. Restriction on the use of the English language for the official purpose of the union.

Choose the correct statement(s):
Answer: C.   both 1 and 2
113.  The words "Socialist" and "Secular" were added to the Preamble of Indian constitution by
Answer: D.   The Constitution (Forty-second Amendment) Act 1976
114.  Who is among the following associated with “PURA" model?
Answer: B.   Dr. A.P.J. Abdul Kalam
115.  Norman Borlaug - is associated with

1. high yield variety seeds
2. chemical fertilizers
3. chemical pesticides

Select the correct answer using the code given below:
Answer: A.   1 only
116.  In which of the Industrial Policy Resolution (IPR) the establishment of socialistic pattern of society was adopted?
Answer: B.   Industrial Policy Resolution of 1956
117.  Inflation adversely affects
Answer: B.   Fixed income earners
118.  The objectives of Monetary policy is / are

I. Price stability
II. Economic growth
III. Social justice
IV. Reducing budgetary deficit
Answer: C.   I, II and III only
119.  With reference to NITI AAYOG, Which of the following statement is / are correct?

(i) Transforming and development agenda of India
(ii) Promoting growth and development.
Answer: A.   (i) only
120.  The "Social Protection Index" has been coined by
Answer: A.   Asian development bank
121.  Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) is primarily
Answer: C.   Rural Roads Development Programme
122.  A closed economy is one which
I. does not trade with other countries
II. does not impose and restrictions on international trade
III. does not have a coastal line
IV. is not a member of the United Nations Organisation.
Select the correct answer using the code given below:
Answer: A.   I only
123.  According to R.C. Majumdar's statement, the Revolt of 1857 failed because
Answer: D.   there was no coordiality between the Hindus and Muslims
124.  Read the following statement and find out the correct one.

1. C.R. Das was known as Deenbandhu
2. He was the uncrowned king of Bengal
Answer: C.   Both 1 and 2
125.  Which song is called "The Bible of Modern Bengalee patriotism"?
Answer: B.   Vande Mataram
;