GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2021 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  Find the value of \(k\) if
\(\displaystyle 1^3+2^3+\cdots+k^3=44100\)
Answer: A.   20
2.  If \(A=2^{65}\) and \(B=2^{64}+2^{63}+2^{62}+\cdots+2^0\) which of the following is true?
Answer: B.   A is larger than B by 1
3.  Find the missing number :
3, 12, 27, 48, 75, 108, ________
Answer: A.   147
4.  In the given number pattern find the next term
\(\dfrac{21}{33},\ \dfrac{321}{444},\ \dfrac{4321}{5555}\), ________
Answer: D.   \(\dfrac{54321}{66666}\)
5.  If 'HUMBLE' is given by the code EHLUBM. What does the code EDUCATION mean?
Answer: D.   NEODIUTCA
6.  What is the probability of getting an even number when a die is thrown?
Answer: C.   \(\dfrac{1}{2}\)
7.  The present ages of Arun and Suresh are 24 years and 36 years respectively. What was the ratio between the ages of Suresh and Arun, 8 years ago?
Answer: C.   7 : 4
8.  A and B together can do a piece of work in 16 days and A alone can do it in 48 days. How long will B alone take to complete the work?
Answer: B.   24 days
9.  210 men working 12 hours a day can finish a job in 18 days. How many men are required to finish the job in 20 days working 14 hours a day?
Answer: B.   162 men
10.  If 5 persons complete 5 projects in 5 days then 50 persons complete 50 projects in ________ days.
Answer: A.   5 days
11.  A mason uses the expression \(2x^3+16\) to represent the area of the rectangular floor of a room. If he decides that the length of the room will be represented by \(2(x+2)\) then what will the width of the room be represented in terms of \(x\)?
Answer: C.   \((x^2-2x+4)\)
12.  The volume of a solid hemisphere is 29106 cm\(^{3}\). Another hemisphere whose volume is two-third of the above is carved out. Find the radius of the new hemisphere.
Answer: C.   21 cm
13.  The difference between simple and compound interest on a certain sum of money for 2 years at 2% per annum is ₹ 4. Find the sum of money
Answer: C.   10,000
14.  The difference between the compound interest and simple interest accrued on an amount of ₹ 18,000 in two years is ₹ 405. Then the rate of interest per annum is
Answer: B.   15%
15.  Find the rate of interest if the difference between C.I and S.I on ₹ 8,000 compounded annually for 2 years is ₹ 20
Answer: A.   5%
16.  Find the principal on amount ₹ 11,800 at 6% per annum for 3 years being simple interest annually.
Answer: C.   10,000
17.  The value of a machine depreciates at 10% per year. If the present value is ₹ 1,62,000. What is the worth of the machine after two years?
Answer: D.   1,31,220
18.  A sum of ₹ 48,000 was lent out at simple interest and at the end of 2 years 3 months the total amount was ₹ 55,560. Find the rate of interest per year.
Answer: A.   7%
19.  Raghul wanted to find the height of a tree in his garden. He checked the ratio of his height to his shadow length. It was 4 : 1. He then measured the shadow of the tree. It was 15 feet. What was the height of the tree?
Answer: C.   60 feet
20.  A shop keeper marked the price of an article as 15% more on its cost price and then offered 15% reduction for the article, then he got
Answer: B.   Loss
21.  A hemispherical tank of radius 1.75 m is full of water. It is connected with a pipe which empties the tank at the rate of 7 litres per second. How much time will it take to empty the tank completely?
Answer: A.   27 minutes
22.  Find the LCM of \((x^4-1),\ (x^2-2x+1)\)
Answer: D.   \((x^2+1)(x+1)(x-1)^2\)
23.  Find H.C.F. of \((x^2y+xy^2),\ (x^2+xy)\)
Answer: C.   \(x(x+y)\)
24.  Simplify \(5\dfrac{1}{2}+\dfrac{3}{4}\) of \(\dfrac{8}{9}\)
Answer: B.   \(6\dfrac{1}{6}\)
25.  Simplify: \(\dfrac{4}{3}+\dfrac{3}{2}-\dfrac{5}{3}\div\dfrac{30}{12}-\dfrac{12}{9}\times\dfrac{-27}{16}\)
Answer: A.   \(\dfrac{53}{12}\)
;