GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Summer comes
in a blaze of heat
with sunny smiles
and dusty feet

Name the season mentioned in the above line
Answer: D.   Summer
2.  "A thing of beauty is a joy forever"
is a short piece taken from the poem _______________
Answer: A.   Endymion
3.  The poem "On Killing a Tree" is written by
Answer: D.   Gieve Patel
4.  Complete the following poetic line by choosing the correct option given below
"We can Print and Plough and weave and _______________"
Answer: D.   heat and light
5.  Speak gently to the erring-know,
They may have toiled in vain;

Find out the meaning of the word "toiled" from the given poetic lines
Answer: C.   Worked hard
6.  "Speak gently-let not harsh words mar
The good we might do Here!"

The poet's appeal is not to speak _______________ words.
Answer: A.   Impolite
7.  And ever again, in the wink of an eye, Painted stations whistle by

'Wink of an eye' in the above lines mean _______________
Answer: D.   Very quick
8.  "You Sang, Sir, you say?
Go then, "Says the ant", and dance the winter away"

To whom does the ant say this?
Answer: B.   To the cricket
9.  "My computer has always been so brainy and smart
It seems to know mountains of information by heart"

The figure of speech used in the above lines is
Answer: B.   Hyperbole
10.  "O'er the yellow pebbles dancing"

Identify the figure of speech
Answer: C.   Imagery
11.  My heart was so light
That I sang day and Night
For all nature looked gay
"You sang, sir, you say"?

Mention the rhyme scheme employed in the above lines
Answer: B.   a a b b
12.  "Though our smoke may hide the
Heavens from your eyes,
It will vanish and the stars will shine again,
Because, for all our power and weight and size,
We are nothing more than children of your brain!"

What is the rhyme scheme of this stanza?
Answer: B.   a b a b
13.  "It's the stick-together family that wins the joys of earth,"

Who wins the joys of the earth?
Answer: D.   The family that stays together
14.  Read the following passage carefully and answer the questions given below (Q.No.14-18)
I pray to you to make me learn. More than that, Teacher, teach me how I can learn to learn.
As you prepare me for the wide world in which I need to 'fend' for myself and for others, onetime learning will not be good enough. I will have to have the ability to learn newer and more difficult things. Some of it I will need to learn very quickly. In all this, what will become critical is the process of learning itself, more than just what I am able to learn. Help me to learn newer ways to learn. And that will make learning a joy for me.

Choose the correct meaning for the underlined word
I need to fend for myself.
Answer: B.   look after
15.  Who does "you" refers to?
Answer: A.   Teacher
16.  Teachers help me to learn _______________ things.
Answer: C.   New
17.  Choose the correct Antonym for the underlined word from the options given
I will need to learn Quickly.
Answer: A.   Slowly
18.  What kind of Learning brings joy to you?
Answer: A.   Newer way
19.  Ruskin Bond was honoured with _______________ for his contribution to Indian literature.
Answer: D.   Sahitya Akademi
20.  "This Bengal sky-full of light,
This South Breeze-This flow of the river..."

Which river is mentioned here in Tagore's reminiscence?
Answer: D.   Ganges
21.  Nathaniel Hawthorne was _______________ writer.
Answer: D.   An American
22.  Choose the correct answer :

William Temple Hornaday was an American _______________
Answer: D.   All the above
23.  Peter stopped the water by
Answer: B.   Keeping his finger in the hole
24.  Match the name of the characters in Column A with their characteristics in Column B.
Column A Column 8
(a) M. Hamel 1. Student
(b) Franz 2. Teacher
(c) Hauser 3. Blacksmith
(d) Wachter 4. Old man
Answer: A.   2 1 4 3
25.  What game did Ferdinand play with Miranda in the Island?
Answer: D.   Chess
;