GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2022 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  Which one of the following is not the achievement of Justice Party Rule?
Answer: D.   Non-Cooperation Movement
27.  Which of the following journal is not associated with Subramaniya Bharathi?
Answer: D.   New India
28.  Who are the ones who brave the FATE?
"Oozhaiyum uppakkam kaanpavar" - yaar?
Answer: C.   Deligent people
29.  What Thiruvalluvar says are the qualities of an Ambassador?
Answer: D.   Purity, Resources, Courage
30.  What is the meaning conveyed through the word "extinguish"?
With ghee extinguish fire!
It will prove harder by scandal to extinguish love.
Answer: B.   Put out
31.  Which moral text is exclaimed as "Velaan Vedham"?
Answer: D.   Naladiyaar
32.  In which excavation site Sir. Mortimer Wheeler used scientific and soil layer method?
Answer: C.   Arikkamedu
33.  Match the correct one:
Party Founder
(a) Swatantra party 1. Sohan Singh Bhakna
(b) Gadar party 2. Motilal Nehru
(c) Swaraj Party 3. C. Raja Gopalachari
(d) Forward Bloc party 4. Subash chandra Bose
Answer: D.   3 1 2 4
34.  When the Government of India had decided to appoint a One Man commission of Inquiry to inquire into the circumstances of the disappearance of Netaji Subhas Chandra Bose in 1945, whose name was recommended by the then Chief Justice of India.
Answer: D.   G.D. Khosla
35.  Muhammadan Literary and Scientific Society of Calcutta was organised by
Answer: C.   Abdul Latif
36.  The objective of Tenancy reform is
Answer: A.   Abolition of Intermediaries
37.  Which one of the following is the function of the Finance Commission of India?
(i) Allocation of the shares of net proceeds of taxes
(ii) Laying down principles governing grants-in-aid
(iii) Looking into the financial relation between the centre and the state
Answer: B.   (i), (ii) and (iii)
38.  Match correctly the common name with the Genus name of nematode parasites:
(a) Ancyclostoma 1. Whip worm
(b) Enterobius 2. Hook worm
(c) Wuchereria 3. Pin worm
(d) Trichuris 4. Filarial worm
Answer: B.   2 3 4 1
39.  Match the following:
Subject Year
(a) Commission of Inquiry Act 1. 1968
(b) Central civil services (Conduct) Rules 2. 1850
(c) Public servants (Enquiries) Act 3. 1964
(d) All India service (Conduct) Rules 4. 1952
Answer: B.   4 3 2 1
40.  Which of the following is/are correct about Cantonment Board?
(i) It is delimited area where the military forces are permanently stationed
(ii) It does not work under the administrative control of the Defence Ministry
(iii) They are grouped into three categories
Answer: A.   (i) only correct
41.  Which Constitutional Amendment inserted Article 43B for promotion of Co-operative Societies?
Answer: D.   97th Amendment, 2011
42.  Which one of the following fundamental rights has been wrongly listed?
Answer: C.   Right to Exploitation
43.  Which among the following was not a nomenclature for "Union Territory" previously?
Answer: D.   Peculiar central enclaves
44.  Choose the right answer/answers about the Supreme Court of India.
(i) The Supreme Court is the Upholder of the Constitution of India.
(ii) The Judges of the Supreme Court hold office till the age of Seventy-two.
(iii) The Indian Judicial system consists of a single hierarchy of Courts.
(iv) The Supreme Court of India was constituted on January, 1950
Answer: D.   (i), (iii) and (iv) only
45.  Match the following:
(a) Senji 1. Stala durga
(b) Anaimalai 2. Vana durga
(c) Vellore 3. Giri durga
(d) Panchalankurichi 4. Jala durga
Answer: C.   3 2 4 1
46.  Sikandar Lodi was responsible for the foundation of the ___________ city in 1504 A.D.
Answer: D.   Agra
47.  The concentration Index was calculated by
(i) Total population and total cultivable area in terms of persons per km².
(ii) Dividing actual population of the district by the average population of a district.
(iii) Total population be correlated to the land area weighted according to its productivity.
Answer: B.   (ii) only
48.  Match the following:
(a) Tropical Evergreen Forests 1. Thorny bushes
(b) Tropical Deciduous Forests 2. Tidal forests
(c) Dry Deserts 3. Tropical rain forests
(d) Mangrove Forests 4. Monsoon forests
Answer: A.   3 4 1 2
49.  Which of the following statements are true about the location and extent of India?

(i) India is divided into almost two equal halves by tropic of cancer.
(ii) India is the second largest country of the world in area.
(iii) The latitude and longitudinal extend is nearly thirty degrees.
(iv) The standard meridian of India passes through Bhopal
Answer: C.   (i) and (iii) only
50.  Assertion [A] : High density lipoproteins transport cholesterol from peripheral tissues to the liver.

Reason [R] : The elevation of lipids in plasma leads to the deposition of cholesterol on the arterial walls, leading to atherosclerosis.
Answer: D.   Both [A] and [R] are true, but [R] is not the correct explanation of [A]
;