GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2022 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  Choose the stronger acid in each of the following pair.

(i) H₃O⁺ or H₂O
(ii) NH₄⁺ or NH₃
(iii) H₂S or HS⁻
(iv) H₂O or OH⁻
Answer: A.   H₃O⁺, NH₄⁺, H₂S, H₂O
52.  The interaction of biotic potential with environmental resources, as seen in populations showing the S-shaped growth curve, as :

dN/dt = rN(K-N)/K where N is the number of individuals in the population, t is the time, r is the biotic potential of the organism concerned and K stands for
Answer: A.   Carrying capacity
53.  Consider the following statements :

Assertion [A] : Simorgh (phoenix) launched two satellites.
Reason [R] : It is a satellite carrier rocket

Now select your answer scheme given below :
Answer: C.   [A] is false and [R] is true
54.  Virtual G20 digital Economy Ministers Summit 2020 was organised by
Answer: A.   Saudi Arabia
55.  Where is the largest solar power project of India located?
Answer: A.   Rajasthan
56.  Justice. D. Murugesan Committee has been constituted in 2021 to look into the matter of
Answer: C.   Enrolment ratio of Government School students in Professional Courses
57.  Read the following passage and answer the item that follow. Your answers to this item should be based on this passage only

PASSAGE
Education management information system has been brought online wherein the database of every school, teacher and students in Government, Government aided and private schools are maintained on real time basis. Using this information several tasks are automated, simplified and reported everyday.

Which one of the following is best implied in the passage?
Answer: B.   It helps government in taking well informed policy decision
58.  Choose the correct answer
Given the situation due to COVID-19, the net borrowing ceiling of the states were enhanced to ___________ of GSDP in 2021.
Answer: C.   5 percent
59.  Which article of the Constitution states that the state to secure a social order for the promotion of welfare of the people?
Answer: A.   Article 38
60.  Which of the following is/are true?
(i) Reformation may be identified with partial changes in the value system and consequential changes in the quality of relationships.
(ii) Transformative changes are characterized with radical changes in the total system
Answer: A.   (i) only
61.  According to the Niti Aayog's health index (2021), ____________, ____________ and ____________ emerged as the top three states in India.
Answer: B.   Kerala, Tamil Nadu and Telangana
62.  Arrange the following territorial conquests of Alauddin Khilji in the correct chronological order
I. Ranthambor
II. Malwa
III. Chittor
IV. Gujarat
Answer: A.   IV, I, III, II
63.  Name the first woman who have been jailed for Salt Satyagraha in Madras Presidency?
Answer: A.   Rukmini Lakshmipathi
64.  According to the Kural; "Gnalam Karuthinum kaikoodum" when a man wants to conquer the world what are the two things he should keep in mind?

(i) Wealth and Bravery/courage
(ii) Time and Place
Answer: B.   (ii) only
65.  "Thirukkural and Kamban's Epic would suffice to build a new civilization even if the present one is completely erased". Who said this?
Answer: A.   Caldwell
66.  During the 'Later Chola period', 'Irayili' was associated with
Answer: A.   Tax free land
67.  Consider the following statements :
(i) The partition of Bengal in 1905 was the most striking example of the British divide and rule policy
(ii) In the Calcutta meeting 1905 Surendranath Banerjee gave a call for the boycott of British goods and institutions
(iii) On 7th August 1905 at Town Hall meeting in Calcutta, a formal proclamation of Swadeshi movement was made

Which of the statements given above is/are correct?
Answer: D.   (i), (ii) and (iii) are correct
68.  Second Round Table conference of 1931 :
1. It was held during the reign of Lord Wellington as the viceroy of India
2. It was represented by Gandhi on behalf of INC (Indian National Congress)

Which of the above statement is/are correct?
Answer: C.   Both 1 and 2 correct
69.  Alluvial soil is rich in
Answer: A.   Humus, Phosphoric acid, Lime and Organic matter
70.  Assertion (A) : V.O. Chidambaram established the Swadeshi Steam navigation company.
Reason (R) : He wanted to oppose the monopoly of the British in Navigation through the coast.
Answer: A.   (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
71.  Chapter V of Part V of the constitution provides for a high officer of the Parliament who would exercise vigilance over the expenditure of public money. He is ___________ .
Answer: A.   Comptroller and Auditor General of India
72.  Which article says that, "No child below the age of 14 years shall be employed to work in any factory or in any hazardous employment"?
Answer: C.   Article 24
73.  Boothalingam study group is related to
Answer: D.   Wages
74.  Which of the following is not the role of NITI Aayog?
(i) Act as a think tank.
(ii) Power to impose policies on states.
(iii) Funds allocation.
Answer: C.   (ii) and (iii)
75.  Principles of scientific thinking are
(i) Empiricism
(ii) Rationalism
(iii) Skepticism
Answer: D.   (i), (ii) and (iii)
;