GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2017 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  There are 8 mango trees in a straight line. The distance between each mango tree with other is 3 metres. What is the distance between the first and the eighth tree?
Answer: B.   21 m
2.  1, 4, 6, 9, 11, 14, 16 ________ next to 16 is
Answer: A.   19
3.  A man can do a work in 3 days alone and a women can do the same work in 9 days alone. If both are work together in how many days they finished the same work.
Answer: C.   \(2\dfrac{1}{4}\) days
4.  Work in a fort 300 men had provisions for 90 days after 20 days 50 men left the fort. How long would the food last at the same rate?
Answer: C.   84 days
5.  Simplify:

\(\dfrac{\sqrt[3]{729}-\sqrt[3]{27}+\sqrt[4]{16}}{\sqrt[3]{512}+\sqrt[3]{343}-\sqrt[4]{256}}=\)
Answer: B.   \(\dfrac{10}{11}\)
6.  How many years will take certain amount to double at 8% interest per annum at simple interest?
Answer: B.   \(12\dfrac{1}{2}\) years
7.  Surface Area of a hemisphere is 27.72 cm\(^{2}\) then the total surface area of hemisphere is
Answer: A.   4158 cm\(^{2}\)
8.  Choose the correct option to complete the alphabet letter series
__ ABA __ CABC __ DCBA __ BAB __ A
Answer: A.   ABDCA
9.  Simplify: \(\dfrac{x+3}{x^3-1}\div\dfrac{3x+9}{x^2+x+1}\)
Answer: D.   \(\dfrac{1}{3x-3}\)
10.  Sasi purchased a house for ₹ 27,75,000 and spent ₹ 2,25,000 on its interior decoration. He sold the house to make a profit of 40%. What is the selling price of the house?
Answer: C.   ₹ 42,00,000
11.  Simplify : (1350 ÷ 15 - 5) ÷ (47.5 - 15 x 2.5)
Answer: D.   8.5
12.  Choose the correct option to complete the alphabet letter series.
AB_B, BC_C, _AB_, AB_B
Answer: B.   CACAC
13.  What should come in place of the question mark in the following series?
24, 536, 487, 703, 678, ?
Answer: C.   742
14.  Sum to \(n\) terms of an Arithmetic progression is \(2n^2+n\) then eighth term is
Answer: D.   31
15.  \(a,\ b,\ c\) are said to be in Harmonic Progression if their reciprocals \(\dfrac{1}{a},\ \dfrac{1}{b},\ \dfrac{1}{c}\) are in Arithmetic progression. What would be the value of \(x\) for which \(3,\ x,\ 6\) are in Harmonic Progression.
Answer: B.   \(4\)
16.  Value of \(\sqrt{3\sqrt{3\sqrt{3\sqrt{3\cdots}}}}\)
Answer: A.   3
17.  Introducing a girl, Raj said, "Her mother is the only daughter of my mother-in-law". How is Raj related to the girl?
Answer: B.   Father
18.  A fraction is such that if the numerator is multiplied by 2 and the denominator is reduced by 4 we get \(\dfrac{10}{3}\), but if the numerator is increased by 6 and the denominator is doubled we get \(\dfrac{11}{14}\), what is the fraction?
Answer: B.   \(\dfrac{5}{7}\)
19.  A boy cut a sector containing an angle of 140° from a circle of radius 15 cm and he folded the sector into a cone. What is the curved surface area of the cone \((\pi=\dfrac{22}{7})\).
Answer: C.   275 sq. cm
20.  If radii of two cylinders are in the ratio 5 : 3 and their heights are in the ratio 3 : 5 then ratio of their volumes is
Answer: D.   5 : 3
21.  Product of two positive number is 34560. The LCM is sixty times of its GCD. Then the difference of LCM and GCD is
Answer: A.   1416
22.  Find the compound interest on Rs. 31,250 at 8% p.a for 3 years compounded annually?
Answer: D.   Rs. 8116
23.  A number is increased by 10% and then decrease by 10%. Find the net decrease percent.
Answer: B.   1%
24.  A school boy walks from his house to school at the rate of 4 kmph. He reaches the school 20 minutes earlier than the schedule time. If he walks at the rate of 3 kmph, he reaches the school 20 minutes late. What is the distance of the school from his house?
Answer: D.   8 km
25.  If \(\dfrac{1}{2(2x+3y)}+\dfrac{12}{7(3x-2y)}=\dfrac{1}{2}\) and \(\dfrac{7}{2x+3y}+\dfrac{4}{3x-2y}=2\) then values of \(x\) and \(y\) are respectively.
Answer: A.   2, 1
;