GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2017 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  During the year 2016, total number of Indian Satellites launched by ISRO is
Answer: D.   6
2.  The valence electron of the impurity atom that is to be' added to germanium crystal so as to make it a n-type semiconductor is
Answer: B.   5
3.  A particle executes S.H.M. The acceleration of the particle is maximum
Answer: A.   at extreme position
4.  The velocity Of sound is maximum in
Answer: C.   Metal
5.  The aqueous solution of potassium chloride is
Answer: B.   a strong electrolyte
6.  An acid is a substance that can lose a proton is called
Answer: B.   Bronsted-Lowry concept
7.  Which of the following is a wrong statement?
Answer: B.   All the ores are not minerals
8.  Which enzyme catalyze the conversion of Pyruvic Acid into Acetyl co-enzyme A in the respiratory process?
Answer: D.   Pyruvate Dehydrogenase
9.  Match the following algal pigments with their colour:
Pigment Colour
(a) Chlorophyll 1. Orange
(b) Xanthophyll 2. Green
(c) Carotenoid 3. Blue green
(d) Phycocyanin 4. Yellow
Answer: A.   2 4 1 3
10.  Which of the following is correct?
The term systole refers to
I. Phase of contraction of lungs.
II. Phase of relaxation of lungs.
III. Phase of relaxation of heart.
IV. Phase of contraction of heart.
Answer: D.   IV only
11.  Choose the correct answer from the codes given below.

Assertion (A) : The pyramid of grassland ecosystem is upright.
Reason (R) : The producers are maximum in number and tertiary consumers are least in number.
Answer: A.   (A) and (R) are correct
12.  Aestivation is seen in
Answer: A.   Amphibians
13.  Match the following:
Disease Test
(a) Leprosy 1. Glycosylated hemoglobin test
(b) Typhoid fever 2. Lepromin test
(c) Tuberculosis 3. Widal test
(d) Diabetes 4. Mantoux test
Answer: B.   2 3 4 1
14.  List out the following Bahmani rulers in chronological order and mark the correct choice:

I. Alauddin Bahman Shah
II. Muhammad Shah III
III. Ahmad Shah
IV. Firuz Shah
Answer: B.   I, IV, III, II
15.  The twenty second Tirthankara of Jainism was
Answer: D.   Neminatha
16.  Consider the following two statements consisting of Assertion (A) and Reason (R) and select your answer using the codes given below.
Assertion (A) : The temple was not merely a place of worship; it filled a large place in the cultural and economic life of the Tamil people
Reasoning (R) : Its construction and maintenance offered employment to number of architects and craftsmen.
Answer: B.   Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)
17.  Consider the following pairs:

I. Rukmani Devi Arundale - Kalakshetra
II. Ravi Shankar - Sangeet Natak Academy
III. M.S. Subbulakshmi - Ramon Magsaysay Award
IV. J. Krishnamoorthy - Bharat Ratna

Which of the pair given above is/are incorrect?
Answer: C.   IV only
18.  Who constructed a canal of 150 miles from Yamuna to Hissar for agricultural purpose?
Answer: B.   Firoz Shah Tughlaqu
19.  The villages Raksas and Tagdi related to which battle?
Answer: A.   Battle of Talikotta
20.  "Khudai Khidmatgar" movement was organised by
Answer: A.   Abdul Gaffar Khan
21.  Match List I with List II and select your answers using the codes below:
List I List II
(a) Madan Mohan Malavia 1. Azad Hind Fauz
(b) A.O. Hume 2. Home Rule Movement
(c) Annie Besant 3. Banaras Hindu University
(d) Subash Chandra Bose 4. Indian National Congress
Answer: B.   3 4 2 1
22.  Which is not correctly matched?
Answer: B.   Vinoba Bhave - Second Individual Satyagrahi
23.  Ramsay Macdonald, the British Prime Minister announced the communal award on
Answer: A.   16th August, 1932
24.  Choose the incorrect pair from the following:
Answer: D.   Madras Native Association - Surendranath Banerjee
25.  Who was the First Women President of Indian National Congress?
Answer: B.   Annie Besant
;