GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2017 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  Match the following and choose the correct answer from the codes given below:
(a) Dandi March 1. 1931
(b) Karachi Congress 2. 1932
(c) Third Round Table Conference 3. 1930
(d) Lahore Congress 4. 1929
Answer: C.   3 1 2 4
27.  Who was the First Finance Minister of Independent India?
Answer: D.   R.K. Shanmugam Chettiyar
28.  Arrange the following items according to the chronological order :

I. Simon Commission
II. Gandhi Irwin Pact
III. Third Round Table Conference
IV. Dandi March
Answer: C.   I, IV, II, III
29.  The main functions of NITI Aayog does not include
Answer: C.   disbursal of funds to central ministries and state governments
30.  The term demographic dividend refers to
Answer: B.   increase in working class
31.  The largest share of energy is consumed by
Answer: D.   Industry
32.  The right to Education Act 2009, is not related to
Answer: D.   higher education
33.  The Lorenz curve is a measure of
Answer: B.   income inequalities
34.  The Chairman of the fourteenth Finance Commission in India
Answer: D.   Dr. Y.V. Reddy
35.  The planning commission of India was changed as NITI AAYOG in
Answer: B.   January, 2015
36.  The LPG model of development was introduced in ________ by the Finance Minister
Answer: A.   1991, Dr. Manmohan Singh
37.  Indian Constitution established parliamentary form of Government on the model of
Answer: D.   British (Westminister) model
38.  In which schedule of the Constitution the recognised 22 languages has been included?
Answer: C.   8th Schedule
39.  which of the following is not included in the state list in the Constitution of India?
Answer: D.   Criminal procedure code
40.  The idea that Indians should have a constituent assembly to frame a Constitution of India was initiated by
Answer: B.   M.N. Roy
41.  Which one of the following statement relating to Executive Magistrate is not correct?
Answer: C.   Order made by an Executive Magistrate is not subject to revisional jurisdiction of High court
42.  Chairman of the First National Backward Class Commission was
Answer: A.   Kaka Kalelkar
43.  The salary and allowances of the public prosecutors are given by
Answer: B.   Central Government or State Governments
44.  According to the 74th Constitution Amendment Act, "Metropolitan area" means
Answer: A.   An area having a population of 10 lakhs or more
45.  The institution of Lokayukta was established first in
Answer: D.   Maharashtra
46.  Match the following:
Committees Purpose
(a) Balwant Rai Mehta Committee 1. Revitalisation of Panchayat Raj Institutions
(b) Ashok Mehta Committee 2. Rural Development and Poverty Alleviation
(c) GVK. Rao Committee 3. Examine the working of community Development Programme
(d) L.M. Singhvi Committee 4. Strengthening the Panchayat Raj Institutions
Answer: C.   3 4 2 1
47.  The chairman and the members of UPSC can hold office for six years or till the age of ________ which ever is earlier
Answer: A.   65 years
48.  ________ river is called the 'Red river' of India.
Answer: D.   Brahmaputra
49.  Identify the incorrect statement from the following in respect of seismic waves
Answer: B.   Primary waves are highly destructive
50.  Tea gardens over small mounds of this region is called as 'Bheels'
Answer: B.   Surma valley of Assam
;