GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2017 Preliminary Examination

General Studies Questions 76 to 100

76.  A radio active element "X" with a half life of 2 hours decay giving a stable element "Y". After a time of t hours the ratio of atoms is 1 : 7 then, the value of t is
Answer: B.   6 hours
77.  The compounds formed when hydrogen combines with p-block elements are called
Answer: B.   Molecular hydrides
78.  Among the following salts, which is a salt of weak acid and strong base
Answer: C.   NaCN
79.  Choose the micronutrient needed for plant growth
Answer: D.   Zinc
80.  The root nodules of Casuarina which are capable of symbiotic nitrogen fixation contain the microbe
Answer: B.   Frankia
81.  Which cytoplasmic organelle is associated with 'acrosome' formation in the spermatozoa of animals?
Answer: C.   Golgi complex
82.  Deficiency of folic acid leads to
Answer: A.   Anaemia
83.  A feature common to nucleus, chloroplast and mitochondria is the presence of
Answer: C.   Nucleic acid
84.  Hormone secreted in root tip during the formation of nodule is
Answer: A.   Auxin
85.  Metabolically inactive cell inclusions remaining in the cytoplasm is called
Answer: B.   Ergastic substances
86.  Which of the following is a social insect?
Answer: D.   termites
87.  Which one of the following is NOT correctly matched?
List I (Hormone) - List II (Secreted by)
I. Testosterone - Interstitial cells
II. Prolactin - Adrenal medulla
III. Estrogen - Ovary
IV. Progesterone - Corpus luteum
Answer: B.   II only
88.  The human population is currently exhibiting
Answer: B.   exponential growth
89.  The antibiotic that prevents cell wall synthesis in bacteria is
Answer: C.   Penicillin
90.  Point out the correct statement in the following :
Answer: C.   Iron was unknown to the Indus people
91.  Name the social reformer who supported Dr. Muthulakshmi Reddy for the abolition of Devadasi system
Answer: A.   E.V. Ramasamy Naicker
92.  Which one of the following European war was associated with Third Carnatic War?
Answer: A.   The Seven Year's War
93.  The State Reorganisation Act was passed in
Answer: C.   November 1956
94.  Which of the following is incorrectly paired?
Answer: C.   Kotwal - Revenue collector
95.  Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(a) Kalibangan 1. Gulf of Cambay
(b) Surkotada 2. Madurai
(c) Lothal 3. Rajasthan
(d) Khizhadi 4. Gujarat
Answer: B.   3 4 1 2
96.  "India Home Rule Society" was set up by
Answer: B.   Shyamji Krishnavarma
97.  Arrange the following in chronological order.

I. Surat split
II. Birth of the Muslim league
III. Partition of Bengal
IV. Reunion of Bengal
Answer: C.   III, II, I, IV
98.  Which of the following is correctly matched?
Answer: B.   Vanchinathan - Robert William Ashe
99.  Who was the Chair Person in the All India Socialist Conference held at Patna, 1934?
Answer: B.   Acharya Narendra Deva
100.  In which year the widow remarriage was legally permitted?
Answer: B.   1856
;