GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2017 Preliminary Examination

General Studies Questions 126 to 150

126.  Identify the irrigation canal which originate from the Harike Barrage in Ferozepur district of Punjab
Answer: B.   Indira Gandhi canal
127.  Assertion (A) : Extra - Tropical cyclones are formed in mid - latitudes.
Reasoning (R) : The warm and cold fronts converge in mid - latitudes.
Answer: A.   Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
128.  The Jog fall is located on the river
Answer: A.   Sharavati
129.  Who won the IAAF best female Athletic of the year award in 2016?
Answer: B.   Almaz Ayana
130.  Match the Field with Nobel Prize Winners 2016 and select the correct answer using the codes given below:
Field Nobel Prize Winner
(a) Peace 1. Jean Pierre Sauvage, Fraser Stoddart, Bernad L. Feringa
(b) Medicine 2. Yoshinori Ohsumi
(c) Physics 3. Juvan Manuel Santos
(d) Chemistry 4. David Thouless, Duncan M. Haldane, Michael Kesterlitz
Answer: C.   3 2 4 1
131.  Who was elected as the President of FICCI for 2017?
Answer: A.   Pankaj R. Patel
132.  The 7th World Ayurvedha Congress was held at
Answer: C.   Kolkatta
133.  The author of the book "TAMIL NADU: The Land of Vedas" is
Answer: A.   R. Nagaswamy
134.  Who was appointed as the Chairman of CBDT (Central Board of Direct Taxes) in 2016?
Answer: A.   Sushil Chandra
135.  The longest cycle highway in India is located in
Answer: A.   Uttar Pradesh
136.  INS Karna was commissioned in Indian Navy on July 12, 2016 at
Answer: C.   Visakhapatnam
137.  Unmanned Combat Aerial Vehicle, RUSTOM - II was designed and developed by
Answer: A.   DRDO
138.  Who took over as the chief of the IAF on December 31st 2016?
Answer: C.   B.S. Dhanoa
139.  Which one of the following states is NOT going for assembly poll in February 2017?
Answer: A.   Haryana
140.  Eight BRICS summit was held in
Answer: D.   Goa
141.  Kiran Bhat, the winner of 2017 Oscar Technical Achievement Award belongs to which place in India?
Answer: C.   Coimbatore
142.  Prof. C.V. Vishveshwara who died in Jan. 2017 was a specialist in
Answer: C.   Black holes
143.  The Digital Financial Literacy Project was launched on December 1, 2016 by the
Answer: A.   Union Human Resource Development Ministry
144.  The Prime Minister laid the foundation stone for the new AIIMS in July 2016 at
Answer: A.   Gorakhpur
145.  Which badminton title was won by P.V. Sindhu in November 2016?
Answer: A.   China open super series
146.  Who became the first Indian-American USA senator?
Answer: C.   Kamala Harris
147.  The book "An Era of Darkness - The British Empire in India", released in 2016, is written by
Answer: B.   Shashi Tharoor
148.  The book "1991: How P.V. Narasimha Rao Made History" released in 2016, was written by
Answer: A.   Sanjaya Baru
149.  Which country does the present UN Secretary General Antonio Guterres belong to?
Answer: B.   Portugal
150.  The First Digital Village (Akodara) in India is in the state of
Answer: A.   Gujarat
;