GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Match the words in column A with the suffixes in Column B
Column A Column B
(a) astonish 1. - ful
(b) potential 2. - ment
(c) ferocious 3. - ness
(d) success 4. - ity
Answer: C.   2 4 3 1
2.  Pick out the sentence with the wrong usage of articles:
Answer: D.   The banyan is a kind of a fig tree
3.  Fill in the blanks with suitable prepositions:
The most popular therapy _________ getting rid _________ hiccups is to have someone to scare you when you least expect it.
Answer: D.   for, of
4.  Fill in the blank with a suitable question tag:
Let's go for a walk, _________?
Answer: B.   shall we?
5.  Choose the correct form of the verb to fill in the blank:
They _________ the bridge for several months.
Answer: A.   have been building
6.  Pick out the correct words from the options given below:
He gave me _________ notes.
Answer: D.   ten five rupee
7.  Which one of the following word is incorrect?
Answer: C.   luggages
8.  Passage:
Even researchers are finding that introverts make better leaders than extroverts for the simple reason that they are more likely to listen and pay attention to what other people are saying. By taking a backseat, introverted leaders encourage others to suggest ideas, contribute actively and take initiative, thus increasing morale and motivation.

Introverts make better leaders because they are _________
Answer: B.   attentive
9.  Which one of the following sentence is incorrect?
Answer: B.   Of Mumbai and Chennai, the former is the wealthiest.
10.  Identify the sentence which is in the positive degree
Answer: A.   His age is a matter of minor importance.
11.  Identify the sentence which is in the positive degree:
Answer: A.   This is a major issue.
12.  Which one of the following words 1s an example of a compound word consisting of an adverb + participle?
Answer: D.   outsourcing
13.  Which figure of speech does the ex.pression, "the hissing noise of the snake" contain?
Answer: D.   onomatoepia
14.  "The ship is anchor'd safe and sound, its voyage closed and done" -
The figure of speech used by Walt Whitman in these lines is ______
Answer: D.   Metaphor
15.  "Imagine if your precious nose were sandwiched in between your toes"
What does the word "Sandwiched" mean here?
Answer: D.   Pressed between two things
16.  H.W. Longfellow's poem "The Psalm of Life" is a piece of
Answer: D.   Advice
17.  Who do you think is these lines addressed to:
You cannot rob us of the rights we cherish,
Nor turn our thoughts away
From the bright picture of a 'women's mission'
Our hearts portray
Answer: C.   Society at large
18.  Which of the following lines belong to H. W. Longfellow's "A Psalm of Life"?
Answer: D.   Art is long and time is fleeting
19.  Who told the following statement?
"Tolerance is the highest result of education".
Answer: C.   Helen Keller
20.  "To call woman the weaker sex is a libel; It is man's injustice to woman".
Who said these words about Women?
Answer: D.   Mahatma Gandhi
21.  Rani of Jhansi was associated with ______
Answer: B.   Sepoy Mutiny
22.  "The story of My Experiments with Truth" is an autobiographical work written by
Answer: B.   Mahatma Gandhi
23.  In Oscar Wilde's 'The Selfish Giant' the spring season did not come to the giant's garden because
Answer: C.   he did not allow the children inside the garden
24.  In Oscar Wilde's "The Model Millionaire" Hughie is humane and handsome but
Answer: B.   a man of no means
25.  In Oscar Wilde's 'The Selfish Giant', the giant's heart melted when he saw
Answer: D.   a little child unable to climb a tree
;