GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  In Oscar Wilde's 'The Model Millionaire' what did Hughie do in Alan Trevor's absence?
Answer: B.   Hughie gave the beggar some money
27.  In Oscar Wilde's 'The Selfish Giant' only one little boy did not run away on seeing the giant because
Answer: D.   he did not see the giant coming
28.  "The habit of co-operation once required will continue with you all your life"
Which among the options best conveys the meaning of the above passage?
Answer: B.   The author states the importance of team work
29.  "No matter what happened, I always insisted on their being themselves".
What does the writer mean by this statement? Choose the right option from the following.
Answer: D.   the writer wants human beings to be individuals and not to imitate others
30.  What is a refrain?
Answer: B.   The repetition of a line or lines within a poem, at given intervals
31.  What is the height of Shiva linga in the sanctum sanctorum of the Brihadeeswarar Temple?
Answer: A.   8.7 metres
32.  The author who wrote the lesson 'Yaanai Malai' suffered from the disease?
Answer: B.   Retinitis Pigmentosa
33.  Where is Yaanai Malai located?
Answer: B.   In the North Eastern outskirts of Madurai
34.  Identify the pair of British English and American English expressions with incorrect spelling:
Answer: D.   skilful — skilfull
35.  Match the British English words with their American equivalents:
British English American English
(a) Jam 1. Fall
(b) nappy 2. Antenna
(c) Aerial 3. Jelly
(d) Autumn 4. Diaper
Answer: C.   3 4 2 1
36.  _________ warns Caesar about the "Ides of March".
Answer: A.   A Soothsayer
37.  Match Column A with Column B. Select the correct code given below:
Column A Column B
(a) The Ant and the Grasshopper 1. Oscar Wilde
(b) The Cop and the Anthem 2. Somerset Maugham
(c) The Happy Prince 3. Bonnie Chamberlain
(d) The Face of Judas Iscariot 4. O'Henry
Answer: A.   2 4 1 3
38.  Match Column A with Column B. Select the correct code given below:
Column A Column B
(a) My country my life 1. Sachin
(b) My story 2. Nehru
(c) Play It My Way 3. Kamala Das
(d) Toward Freedom 4. L.K. Advani
Answer: C.   4 3 1 2
39.  Which one of the following statement is correct?
Answer: B.   V.K. Gokak is a Kannada poet and novelist
40.  Saruli figures in
Answer: C.   After the Storm
41.  In Julius Caesar, Antony says,
"The noble Brutus
Hath told you Caesar was ambitious;
If it were so, it was a grievous fault".
What is referred to a 'grievous fault' here?
Answer: C.   Being ambitious
42.  Match the following:
Column A Column B
(a) Takazhi Sivasankaran Pillai 1. Sonnet 116
(b) William Shakespeare 2. Kuttichovan
(c) Douglas Malloch 3. Is Life but a dream?
(d) Lewis Carroll 4. Be the Best
Answer: A.   2 1 4 3
43.  Match the following:
Author Title
(a) Norman Nicholson 1. The road to success
(b) Dale Carnegie 2. O Captain! My Captain!
(c) Walt Whitman 3. The Solitary Reaper
(d) William Wordsworth 4. Off to outer space tomorrow morning
Answer: B.   4 1 2 3
44.  In Julius Caesar, Antony says, 'He hath brought many captives home to Rome,
Whose ransoms did the general coffers fill".
'Ransoms' in this line means
Answer: C.   payment for the release of prisoners
45.  "Envy is ignorance and imitation is suicide".
These are the words of
Answer: D.   Ralph Waldo Emerson
46.  Annie Louisa Walker is a well-known _________ poet.
Answer: C.   British born
47.  _________ is not a Nobel Prize winner.
Answer: C.   Oscar Wilde
48.  Match the poems under Column 'A' with the poets under Column 'B' and select the correct code:
Column A Column B
(a) The Apology 1. Jack Prelutsky
(b) Be Glad your nose is on your face 2. Emerson
(c) Where the mind is without fear 3. David Roth
(d) Nine Gold Medals 4. Tagore
Answer: C.   2 1 4 3
49.  The ozone gas that acts like a canopy, protecting you from the harmful ultra violet rays of the Sun is depleting.
Identify the option closest in meaning to the underlined word:
Answer: C.   an overhanging shelter
50.  Match the following idiomatic expressions under column A with their core meaning under Column B
Choose the right code:
Column A Column B
(a) I can ride a motor cycle 1. Asking for permission
(b) No one can be right all the time 2. Theoretical possibility
(c) Can I use your mobile phone, please? 3. Ability
(d) Anyone can make mistakes 4. Possibility
Answer: A.   3 4 1 2
;