GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  If you can force your heart and nerve and sinew
Find out the synonym for the underlined word from the options given
Answer: A.   muscle
52.  Choose the correct synonym for the underlined word from the options given:
He made himself indispensable to his institution.
Answer: C.   essential
53.  Some people argue that computerisation will aggravate the unemployment problem.
Find out the antonym for the underlined word.
Answer: C.   alleviate
54.  Choose the appropriate stem-word with which the prefix 'mal' can combine.
Answer: D.   nourished
55.  Complete the following sentence with suitable articles:
On _________ day of _________ tea party, Apsara took her mother to Mrs. Rose's room.
Answer: A.   the, the
56.  Complete the following sentence using a suitable form of the passive voice :
In primitive times, stone implements _________ to kill animals.
Answer: B.   were employed
57.  Fill out the blank with the most appropriate option given below :
Alexander's hope _________ the whole of India was not materialised due to his ill health.
Answer: C.   of conquering
58.  Fill in the blanks with the correct word from the options :
We will have to find _________ sources of energy in the future.
Answer: C.   alternative
59.  Identify the odd word among the options
Answer: D.   jubilantly
60.  Find out the odd word among the following
Answer: D.   recreate
61.  They failed to add an appendix to the book. Which of the following is the right plural form for the underlined word?
Answer: A.   appendices
62.  Choose the simple sentence out of the sentences given below :
Answer: B.   The man endured all the horrors of the campaign without any one of them making complaint.
63.  Which among the following is an example for onamatopoeic words?
Answer: A.   clip - clopped
64.  An implied simile is a ___________
Answer: B.   metaphor
65.  In the poem "Going for Water", why did the children have to go to the brook?
Answer: B.   Because the well was dry beside the door
66.  "Laugh till the game is played" — What is the game referred to here?
Answer: D.   Life
67.  Only bloodshot eyes betray
Deep pride, then reverence,
Lo! God in man's image.
Who is referred to as "God in man's image" in the above lines?
Answer: C.   Sculptor
68.  Behold her, single in the field,
Yon solitary Highland Lass!
The underlined word in the above lines of "The Solitary Reaper" refers to
Answer: C.   Scotland
69.  Find out the meaning of the underlined word in the following lines from Sonnet No. 116:
"Let me not to the marriage of true minds Admit Impediments .......
Answer: A.   Obstacles
70.  Choose the option containing the author of the following lines
"No Nightingale did ever chant
More welcome notes to weary bands".
Answer: C.   Wordsworth in "The Solitary Reaper"
71.  "The music in my heart I bore
Long after it was heard no more"
These lines appear in ___________
Answer: D.   The Solitary Reaper
72.  "She left India as a student, but she would see the nation of her birth, all of it, from hundreds of miles above" —
George W.Bush spoke these lines about whom?
Answer: A.   Kalpana Chawla
73.  Who among the following is not a character in Shakespeare's 'Merchant of Venice'?
Answer: A.   Calpurnia
74.  Who speaks the following lines in Shakespeare's "The Merchant of Venice"
"The quality of mercy is not strained
It droppeth as the gentle rain from heaven
Upon the place beneath".
Answer: C.   Portia
75.  The following line is from the play Julius Caesar.
"O judgment! Thou art fled to brutish beasts"
The figure of speech employed in the above line is
Answer: B.   Personification
;