GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2015 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  Match the following:
Technology Scientific Principles
(a) Aeroplane 1. Newton's Law
(b) Air Balloon 2. Bernoulli's Principle
(c) Rocket 3. Law of thermodynamics
(d) Steam Engine 4. Buoyant Force
Answer: D.   2 4 1 3
2.  Auto ionisation of H₂O leads to the formation of
Answer: D.   H₃O⁺ and OH⁻
3.  Arrange the following in increasing order of their pH values :
I. Human Blood
II. Stomach acid
III. Pure water
IV. Milk
Answer: C.   II, IV, III and I
4.  Which one of the following bacterium has extensive usage in Genetic Engineering work in plants?
Answer: D.   Agrobacterium tumefaciens
5.  Match the following:
(a) Riboflavin 1. Vitamin B6
(b) Thiamine 2. Vitamin B2
(c) Pyridoxine 3. Vitamin B12
(d) Cyanocobalamine 4. Vitamin B1
Answer: C.   2 4 1 3
6.  Which of the following is common to both Aerobic and Anaerobic respiration?
Answer: A.   Glycolysis
7.  Name the hormone secreted by the pineal body
Answer: A.   Melatonin
8.  Which state has introduced the scheme Aahar for the poor people?
Answer: B.   Odissa
9.  Name the anti submarine warfare ship launched in 19th May 2015 at Kolkatta
Answer: B.   INS - Kavaratti
10.  The 'World Congress of Information Technology' in 2018 will be held in the Indian city of
Answer: C.   Hyderabad
11.  The Akraman-II exercise was conducted by Indian Army in the state of
Answer: D.   Rajasthan
12.  On January 10 2015, Vikram Sarabhai Memorial award was given to
Answer: A.   M.Y.S. Prasad
13.  The train which has been named as Yoga Express is
Answer: C.   Haridwar Mail
14.  What is the name given to India's relief and rescue mission in Quake-hit Nepal?
Answer: D.   Operation Maitri
15.  Madan Mohan Malviya National Mission is about
Answer: B.   Teachers and Teaching
16.  Choose the new savings scheme introduced for girl child from the following:
Answer: B.   Sukanya Samridhi Yojana
17.  __________ metal is found in the controversial product of Maggie Noodles.
Answer: C.   Lead
18.  Arrange the following peaks of the Himalayas in descending order of height :
I. Everest
II. Nanda Devi
III. Dhaulagiri
IV. Nanga Parbat
Answer: B.   I, III, IV, II
19.  Match the following revolutions with the respective fields:
Revolution Field
(a) Silver 1. Oil seeds
(b) Pink 2. Fertilizers
(c) Yellow 3. Eggs
(d) Grey 4. Shrimp
Answer: B.   3 4 1 2
20.  Identify the original states before its bifurcation and choose the correct answer from the codes given below.
A — B
(a) Haryana — i. Uttar Pradesh
(b) Jharkhand — ii. Madhya Pradesh
(c) Uttarakhand — iii. Punjab
(d) Chattisgarh — iv. Bihar
Answer: C.   iii iv i ii
21.  The Samjhauta Express runs between India and Pakistan. Identify its destination in both countries.
Answer: A.   Atari in India to Lahore in Pakistan
22.  Who was the first well-known exponent of Algebra among Indian Mathematicians?
Answer: C.   Aryabhatta
23.  Who was the author of the Natya Shastra?
Answer: C.   Bharatamuni
24.  National Commission for Scheduled Tribes recommends that a National Education Commission must be setup for every
Answer: D.   Five years
25.  Who was the first recipient of Bharat Ratna Award?
Answer: B.   Sri. Rajagopalachari
;