GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2015 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  Consider the following statements and find out the correct ones :
1. A democratic government may be liberal one
2. A liberal government may be democratic
3. A liberal democratic government is collectivistic
4. A liberal democratic government is a welfare state
Answer: A.   1, 2, 4
27.  Which one of the following provisions can be amended by a simple majority in the parliament?
Answer: D.   Provisions relating to composition of the legislative councils of the state
28.  The Lokpal bill was first introduced in the Lok Sabha in which year?
Answer: A.   1968
29.  The Verma Committee on fundamental duties was set-up in the year
Answer: A.   1999
30.  Which one of the following articles says, "The Vice President presides over the meetings of the council of states"?
Answer: A.   89
31.  Zamindari system was introduced by
Answer: B.   Lord Cornwallis
32.  Which one of the following States of India has no railway line?
Answer: D.   Nagaland
33.  Land reforms provide
Answer: C.   Incentives and encouragement to the tillers
34.  Who among the following has made the first systematic attempt of planning in India?
Answer: C.   M. Viswesvarayya
35.  Who was the leader of Satyagraha Committee, organised for the removal of Neel Statue in Chennai?
Answer: A.   N. Somayajulu
36.  When did Nehru become the President of Indian National Congress?
Answer: A.   On 6 July 1946
37.  From which novel was the National song of Vande Mataram taken?
Answer: D.   Anand Math
38.  During the freedom struggle on which day the Indian National Congress celebrated the Poorna Swaraj?
Answer: A.   January 26, 1930
39.  Which of the following are correct?
(i) Work = Force × Displacement
(ii) Power = Work/Time
(iii) Force = Mass × Velocity
(iv) Acceleration = Velocity/Time
Answer: D.   (i), (ii) and (iv)
40.  Why the wings of an aeroplane are shaped with lower surface being flat and the upper surface being curved?
Answer: B.   To make difference in pressure to lift the plane vertically
41.  Match the following:
Famous Indian Scientist Their Contribution
(a) C.V. Raman 1. Ultra Short Radio Waves
(b) J.C. Bose 2. Thermal Ionization
(c) M.N. Saha 3. Quantum Statistics
(d) S.N. Bose 4. Inelastic Scattering of Light
Answer: D.   4 1 2 3
42.  Which one of the following is not an allotrope of carbon?
Answer: D.   Butane
43.  Match List I with List II, select the correct answer using the codes given in the options:
List I List II
(a) First Generation Pesticides 1. Pheromones
(b) Second Generation Pesticides 2. Juvenile Hormones
(c) Third Generation Pesticides 3. Pyrethrins
(d) Fourth Generation Pesticides 4. Organo phosphates
Answer: C.   3 4 1 2
44.  Match the following:
(a) Castor oil 1. Sesamum indicum
(b) Gingley oil 2. Azadirachta indica
(c) Neem oil 3. Arachis hypogea
(d) Groundnut oil 4. Ricinus communis
Answer: C.   4 1 2 3
45.  Which one of the following is an example for X-linked chromosome inheritance?
Answer: A.   Colour Blindness
46.  What is the other name for Leprosy?
Answer: C.   Hansen's disease
47.  Name the visually challenged person who got selected in 2015 Civil Service Examination
Answer: A.   Beno Zephine
48.  The device which can store more data among the following is
Answer: A.   DVD
49.  EDGE stands for
Answer: B.   Enhanced Data for GSM Evolution
50.  Who is the author of the book "The Past Before Us"?
Answer: C.   Romila Thapar
;