GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2015 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  The Indian Airport which bagged the prestigious 'Golden Peacock National award for the year 2015' is
Answer: A.   Delhi International Airport
52.  Who among the following was sworn in as the Chief Minister of Jammu and Kashmir State on March 1, 2015?
Answer: C.   Mufti Mohammed Syeed
53.  Where is India-based Neutrino Observatory (I.N.O) going to be built?
Answer: C.   Theni District, Tamil Nadu
54.  International Yoga Day is observed on
Answer: B.   June 21
55.  With which nation did India settle a border dispute in May 2015?
Answer: B.   Bangladesh
56.  Name the chief guest who participated in India's 66th Republic day celebration
Answer: A.   Barack Obama
57.  On successive nights, the moon rises about
Answer: A.   52 minutes later
58.  The diurnal range of temperature is maximum in the
Answer: D.   Hot deserts
59.  The density of population in Tamilnadu as per 2011 census is
Answer: A.   555 persons / sq.km
60.  When it is 1.00 pm at Greenwich meridian, the local time at the Central Meridian of India is
Answer: C.   6.30 pm
61.  Who is rightly called as the 'Father of Indian Cinema'?
Answer: A.   Mr. Dadasaheb Phalke
62.  During the time of Harsha who served as the head of the Nalanda University?
Answer: C.   Shilbhadra
63.  Name the first Novel in Tamil Literature.
Answer: D.   Pratapa Mudaliar Charitam
64.  Name the first Asian, who was the recipient of Nobel Prize for economics.
Answer: B.   Prof. Amartya Sen
65.  Article 360 of the Indian Constitution deals with
Answer: C.   Financial Emergency
66.  Which of the following cases prompted the Indian Parliament to enact 24th Amendment Bill?
Answer: A.   Golaknath case
67.  Match List I with List II:
List I List II
High Courts Year of Establishment
(a) Allahabad 1. 1862
(b) Delhi 2. 1884
(c) Karnataka 3. 1966
(d) Madras 4. 1896
Answer: D.   4 3 2 1
68.  Who is the thirteenth President of India?
Answer: C.   K.R. Narayanan
69.  Which one of the following is not a function of Chief Election Commission of India?
Answer: A.   Conduct of elections to the office of the State Governor
70.  Which one of the following is the largest service industry in the world?
Answer: D.   Tourism
71.  Which one of the following programmes is related to employment generation?
Answer: C.   Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
72.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the list:
List I List II
Committee Purpose
(a) Dutt Committee 1. Industrial Licensing
(b) Wanchoo Committee 2. Direct Taxes
(c) Rajamannar Committee 3. Centre-States
(d) Rangarajan Committee 4. Disinvestment
Answer: C.   1 2 3 4
73.  The Forward Bloc was founded by
Answer: D.   Subash Chandra Bose
74.  Who was called the Portuguese Knight Courtier and Sea Captain?
Answer: D.   Barthalomeu Diaz
75.  Name the first Indian who became the member of the British Parliament.
Answer: D.   Dadabhai Naoroji
;