GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  In Oscar Wilde's 'The Model Millionaire' why did Alan Trevor leave the studio for a few minutes?
Answer: C.   He went to see a frame maker
27.  In Oscar Wilde's 'The Selfish Giant', _________ came and took the giant to Paradise.
Answer: A.   Jesus Christ
28.  In Oscar Wilde's 'The Model Millionaire', Alan Trevor was a good painter because
Answer: B.   he had natural talent
29.  In Oscar Wilde's 'The Selfish Giant' the giant saw something marvellous in his garden. He saw
Answer: B.   a golden tree with white blossoms
30.  What did the "Last man in" in the story "Our Local Team" do and what was the umpire's reaction?
Answer: D.   The Last man hit a boundary with his pad but the umpire maintained telling 'Not Out'
31.  'The life of a student is, comparatively speaking, a sheltered life'
What does Gokhale mean by this?
Choose the one statement which is inappropriate.
Answer: C.   They need not discharge their duties as students
32.  "Count your blessings, not your troubles' - Here the writer's emphasis is on _________
Answer: C.   Optimism
33.  What is the speciality of the 'Vimanams' of the Brihadeesvarar temple?
Answer: D.   Built up without the use of mortar
34.  In the idiom 'a storm in a teacup', which of the following is used as a replacement for the word 'storm' in American English?
Answer: B.   Tempest
35.  Identify the word pair which is different in pronunciation in British English and American English usage :
British English – American English
Answer: C.   schedule – schedule
36.  "Here 'tis, most reverend Doctor, here it is".
Who is the speaker and who is the listener?
Answer: C.   Shylock to Portia
37.  In Oscar Wilde's "The Model Millionaire" Hughie could marry Laura provided
Answer: C.   he came into possession of ten thousand pounds
38.  Which of the following poem is written by David Roth?
Answer: B.   Nine Gold Medals
39.  Match the poems with the poets:
(a) Earth 1. D.H. Lawrence
(b) Snake 2. H. W. Longfellow
(c) A Psalm of life 3. Khilil Gibran
(d) Be Glad Your Nose is on Your Face 4. Jack Prelutsky
Answer: A.   3 1 2 4
40.  Who among the following is the author of the story, "The Wooden Bowl"?
Answer: A.   Leo Tolstoy
41.  "The highest result of education is tolerance". Who made this statement?
Answer: C.   Helen Keller
42.  "... though he had no hand in his death, Shall receive the benefit of his dying, a place in the commonwealth".
Who is speaking about whom in the above passage from Julius Caesar?
Answer: B.   Brutus about Antony
43.  Which of the following is the title of a poem written by Berton Braley?
Answer: B.   Prayer of a sportsman
44.  What is the nationality of Robert Frost?
Answer: C.   American
45.  In Julius Caesar, Antony speaks the following line :
"This was the most unkindest cut of all".
The 'cut' in the above line refers to the stab of
Answer: C.   Brutus
46.  Choose the correct answer from the options given below :
"In every land is common life
That all can recognize and understand"
These lines are taken from the poem
Answer: B.   No men are foreign
47.  Many of Pearl S. Buck's books have _________ background.
Answer: B.   Chinese
48.  "Man is born free but is everywhere in chains". Who made this famous statement?
Answer: B.   Jacques Rousseau
49.  Identify the work which is not written by Oscar Wilde?
Answer: D.   Snake
50.  Identify the work known for its nationalist theme.
Answer: D.   Where the mind is without fear
;