GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2016 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  Which Indian dynasty imposed a tax called "Patdam" on remarriage of widows?
Answer: B.   The Peshwas
27.  Identify the Indian Political Leader who uttered the following opinion:
"Indians do not deserve freedom from British rule unless they themselves get rit off the evils of untouchability"?
Answer: C.   Mohandas Gandhi
28.  Consider the following statements with reference to the Indo Soviet Treaty in 1971. Which of the statements given below is /are correct:
I. This treaty was signed for 20 years
II. This treaty was concluded on August 9, 1971 by Soviet Foreign Minister Gromyko and India's Minister of External Affairs Sardar Swaran Singh
III. A former congress President K.Kamaraj said, "It would not only consolidate the friendship between the two countries but also help the cause of peace in Asia and the world"
Answer: D.   I, II and III only
29.  Arrange the following in ascending order of their formation :
I. Planning Commission
II. Zonal Councils
III. National Integration Council
IV. National Development council
Answer: C.   I-IV-II-III
30.  Arrange the following committees in chronological order
1. Gorwala Committee
2. Ayyangar Committee
3. Appleby Report
4. Administrative Reforms Commission
Answer: C.   2-1-3-4
31.  When did the Constituent Assembly for undivided India meet for the first time?
Answer: B.   9th December, 1946
32.  When was the state of Nagaland formed?
Answer: B.   1963
33.  Which of the following schedule was inserted by the 74th Amendment Act?
Answer: A.   12th Schedule
34.  Which of the following Chief Justice of Supreme Court served as acting President of India?
Answer: B.   Justice M. Hidayatullah
35.  In 1868, the National Income estimate Committee of India was headed by
Answer: C.   Dadabhoy Naoroji
36.  Bharat Nirman was started to unlock the development potential of
Answer: D.   Rural India
37.  When did the unique identification authority of India generate the st Aadhar card?
Answer: C.   29th Sep. 2010
38.  Match the following and choose the correct one:
(a) Integrated Child Development Services 1. 2002
(b) National Rural Health Mission 2. 1975
(c) National Health Policy 3. 1986
(d) National Policy on education 4. 2005
Answer: B.   2 4 1 3
39.  Who was the President of All India State People Conference during 1946-1947?
Answer: B.   Pandit Jawaharlal Nehru
40.  Which among the following is not related to the Aligarh Movement?
I. Providing modern education to Indian Muslims
II. Reform of Muslim society
III. Bringing Indian Muslims close to Modernism
IV. Awakening of Nationalism among Indian Muslims
Answer: D.   IV
41.  Who among the following stayed away without taking part in 1857 Revolt?
1. Sindhia
2. Holkar
3. Gaekwar
4. Nizam
Answer: B.   1, 2, 3 and 4
42.  Who presided over the Karachi Session of Indian National Congress in 1931?
Answer: A.   Sardar Vallabhbhai Patel
43.  Match List 1 with List 2 and answer through the codes given below:
List 1 List 2
(a) Infrared spectrometer 1. Measures the purity of sugar
(b) Polarimeter 2. Test aeroplane surfaces under stress
(c) Barometer 3. Study of molecular structure
(d) Strain gauge 4. Measure atmospheric pressure
Answer: C.   3 1 4 2
44.  Identify the particle physicist through the clues given below
1. He won the Nobel Prize in physics for the year 2013 along with Francois Englert
2. He won the Royal Society's Copley medal on 20, July 2015
Answer: B.   Peter. W. Higgs
45.  Find out the values of a, b, c and d in the following equation
IO₃⁻ + aI⁻ + bH⁺ → cH₂O + dI₂
Answer: B.   a=5, b=6, c=3, d=3
46.  Find the pH of a buffer solution containing 0.20 mole per litre sodium acetate and 0.15 mole per litre acetic acid given that dissociation constant of acetic acid is 1.8 x 10⁻⁵
Answer: D.   4.8697
47.  Find the incorrect statement(s) from the following
(i) 2, 4, 5 trichlorophenoxy acetic acid is a herbicide
(ii) Thallium compounds are fumigants
(iii) Organo phosphorus insectides inhibit cholinesterase
(iv) Organo chlorine insectides are stomach poisons
Answer: C.   (ii) and (iv) only
48.  Turpentine is obtained from
Answer: A.   Pinus roxburghii
49.  In human, Prothrombin required for blood clotting is synthesized in the
Answer: C.   Liver
50.  Match List I with List II and select the correct option given below :
List I List II
(a) Simmond's disease (i) Thyroid gland
(b) Diabetes mellitus (ii) Adrenal gland
(c) Cushing's disease (iii) Pituitary gland
(d) Myxoedema (iv) Pancreas
Answer: C.   a-iii, b-iv, c-ii, d-i
;