GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2016 Preliminary Examination

General Studies Questions 51 to 75

51.  Match the recipients of Arjuna Awards for the year 2014-2015 with their games:
(a) Sandeep Kumar 1. Shooting
(b) Sathish Kumar 2. Boxing
(c) Mandeep Jangra 3. Weight lifting
(d) Jitu Rai 4. Archery
Answer: B.   4 3 2 1
52.  Match the names of the books in List I with the authors in List II:
List I List II
(a) Dreaming Big: My journey to connect India 1. Nandan Nilekani
(b) Advantage India: From challenge to opportunity 2. A.S. Dulat
(c) Rebooting Government 3. Sam Pitroda
(d) Kashmir: The Vajpayee years 4. A.P.J. Abdul Kalam
Answer: B.   3 4 1 2
53.  Match the following :
Tamil Nadu Government Awards for 2015 Awarder
(a) Tamilthai award (i) Poet Piraisudan
(b) Kabilar award (ii) K. Selvan
(c) V.O.C. award (iii) New Mumbai Tamil Sangam
(d) Kambar award (iv) M. Balasubramanian
Answer: A.   a-iii b-i c-iv d-ii
54.  Who has been appointed as the first male member of National commission for women?
Answer: A.   Alok Rawat
55.  When was the first World Antibiotic Awareness week observed?
Answer: A.   16 November to 22 November 2015
56.  The country which promulgated its New Constitution in 2015 is
Answer: D.   Nepal
57.  The first Indian woman who conquered the 7077 m high Mount Kun of the Himalayas is
Answer: C.   G.R. Radhika
58.  Which Indian state recently hosted the first global conference on gender equality?
Answer: B.   Kerala
59.  India will chair the Prestigious G-20 forum in the year
Answer: C.   2018
60.  Match the given hill stations with the states in which they are located:
Hill Stations States
(a) Araku 1. Jammu and Kashmir
(b) Gulmarg 2. Himachal Pradesh
(c) Kulu 3. Meghalaya
(d) Shillong 4. Andhra Pradesh
Answer: B.   4 1 2 3
61.  Consider the following statement, choose the correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : The Romans had trade contact with Tamil country and nearly 6 lakhs gold coins were transacted which led to the economic drain of the country.
Reason (R) : Roman Trade declined after the death of Nero in 68 B.C.
Answer: B.   (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
62.  Match the following and choose the correct option:
(a) Flute 1. Ali Akbar Khan
(b) Tabla 2. Nishat Khan
(c) Sitar 3. Zakir Hussain
(d) Sarod 4. Rajendra Prasanna
Answer: A.   4 3 2 1
63.  Match List I with List II and choose the correct answer from the codes given below:
List I List II
(a) Bombay Railway station 1. 1873
(b) Royapuram Railway station 2. 1908
(c) Chennai Central Railway station 3. 1853
(d) Egmore Railway station 4. 1856
Answer: A.   3 4 1 2
64.  Who headed steering committee of Constituent Assembly?
Answer: D.   Rajendra Prasad
65.  Which article of Indian Constitution deals with Right to Elementary Education?
Answer: B.   Article 21 (a)
66.  Complete the following statement with appropriate choices and select the correct option :
The State Information Commissioner shall be appointed by the Governor on the recommendation of a committee consisting of
1. The Chief Minister
2. The leader of opposition in the legislative assembly
3. A Cabinet Minister, nominated by the Chief Minister
4. The Chief Justice of the High Court
Answer: C.   1, 2 and 3 only
67.  When was supreme court of India inaugurated?
Answer: B.   Jan 28, 1950
68.  Who nominates the Chairman of the Public Accounts Committee of the Indian Parliament?
Answer: B.   The speaker of the house of people
69.  Which Article empowers the President to summon and prorogue either Houses of Parliament
Answer: C.   Article 85
70.  Match the following and select the correct answer:
(a) Nirmal Bharat Abiyon 1. Rural Roads
(b) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana 2. To provide minimum basic infrastructure to all habitations
(c) Rural infrastructure Scheme 3. Rural Sanitation
(d) Tamil Nadu Habitation improvement scheme 4. To stabilise the assets created under MGNREGS
Answer: A.   3 1 4 2
71.  Which one of the following was not identified under the Basic Minimum Services (BMS) programme of the Ninth Five Year Plan?
Answer: C.   Development of renewable sources of energy
72.  The Statistical Indicator of equitable distribution of Income is
Answer: C.   Gini Coefficient
73.  Which one of the following finance commission prescribed the devolution of tax revenue to states on the net proceeds of all central taxes?
Answer: B.   11th finance commission
74.  Which Indian Constitutional Amendment Act on Panchayat Raj mentions under clause I 1/3 of the seats were to be alloted to women belonging to SC's and ST's
Answer: B.   74th Amendment
75.  Match the following and choose the correct option:
(a) K.R. Iyengar 1. Vaikom Satyagraha
(b) Kelappan 2. Hindu Mahasabha
(c) M.R. Masani 3. Madras Mahajan Sabha
(d) M.M. Malaviya 4. Congress Socialist Party
Answer: C.   3 1 4 2
;