GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2024 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  If ABCDE = P1Q2R3S4T5 then which one of the following is equal to Q2BFV7A.
Answer: D.   BQ2U6GP1
2.  Gopi sold a laptop at 12% gain. If it had been sold for Rs. 1,200 more, the gain would have been 20%. Find the cost price of the laptop.
Answer: A.   Rs. 15,000
3.  What is 20% of 30% in 500?
Answer: A.   30
4.  Find the missing number in the series.
4, 18, ?, 100, 180, 294, 448
Answer: A.   48
5.  The sum of first \(n\) natural numbers is 253, then find the value of \(n\).
Answer: A.   22
6.  If fox=cat then xerox may be equal to
Answer: D.   terat
7.  Three dice thrown at once. Find the probability of getting same numbers in all dice
Answer: C.   \(\dfrac{1}{36}\)
8.  The curved surface area of a right circular cylinder of height 7 cm is 66 cm². Find the diameter of the cylinder.
Answer: D.   3 cm
9.  The value of a motor cycle 2 years ago was Rs. 80,000. It depreciates at the rate of 4% p.a. in first year. In second year it increases by 4% p.a. Find the present value.
Answer: D.   Rs. 79,872
10.  There are four cell phones in a house. At 5 a.m, all the four phones will ring together. Thereafter, the first one rings every 20 mins, the second one rings every 30 mins, the third one rings every 40 mins and the fourth one rings every 50 mins. At what time, will the four cell phones ring together again?
Answer: C.   3 P.M.
11.  If HCF of \(x^3-8y^3\) and \(x^2-k^2y^2\) is \(x+ky\) then value of \(k\)
Answer: C.   – 2
12.  In how many months the principal of Rs. 2,000 will double at 8% per annum in simple interest?
Answer: B.   150 months
13.  The L.C.M. of 3, 2.7 and 0.09 is
Answer: D.   27
14.  Which one of the following lies between \(\displaystyle \sqrt[3]{7}\) and \(\displaystyle \sqrt[4]{5}\) ?
Answer: B.   \(\sqrt{3}\)
15.  One side of a rectangular field is 15 m and one of its diagonals is 17 m. Find the area of the field.
Answer: D.   120 m\(^{2}\)
16.  If 1, 2, 2, 3, 3, 3 are the faces of a die, 2 such dice are rolled. In how many cases 2nd die face is bigger than 1st die.
Answer: D.   11
17.  If Rs. 10,890 is divided among A and B groups in the ratio 4:5 then the group B’s share is
Answer: C.   Rs. 6,050
18.  If
\(\text{cat}=abc\)
\(\text{dog}=def\)
Then which one of the following may be equal to \(\dfrac{\tan}{\cot}\)
Answer: D.   \(\dfrac{cbn}{aec}\)
19.  E & G B D M 4 N K H 2 A C Z S V 3 F 1 J L O Q 5 P R
What will come in place of question mark in the following sequence?
GDR BMP D45 ?
Answer: A.   MNQ
20.  A can finish a job in 6 days whereas B finishes it in 12 days. The time taken to complete the job working together is ___________?
Answer: B.   4 days
21.  A swimming bath is 24 m long and 15 m broad. When a number of men dive into the bath, the height of water rises by 1 cm. If the average volume of water displaced by each man is 0.1 m³, how many men are there in the bath?
Answer: B.   36
22.  Find the simple interest on Rs. 68,000, at \(16\dfrac{2}{3}\%\) per annum for 9 months.
Answer: B.   Rs. 8,500
23.  If \(A:B:C=2:3:4\) then \(\dfrac{A}{B}:\dfrac{B}{C}:\dfrac{C}{A}\) is equal to
Answer: C.   \(8:9:24\)
24.  Reaching the place of meeting 20 minutes before 8.50 hrs Sunil found himself thirty minutes earlier than the man who came 40 minutes late. What was the schedule time of the meeting?
Answer: D.   8.20
25.  A can do a certain job in \(7\dfrac{1}{2}\) hours. B is 20% more efficient than A. How many hours does B alone take to do the same job?
Answer: C.   \(6\) hours
;