GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Identify the figure of speech employed in the following lines.
"The bleeding bark will heal".
Answer: A.   Personification
2.  Lights flicker on and off
But fear takes over me.

Identify the Onomatopoeic word in the given stanza.
Answer: C.   flicker
3.  "We were taken from the ore-bed and the mine,
We were melted in the furnace and the pit -
We were cast and wrought and hammered to design,
We were cut and filed and tooled and gauged to fit".

What is the poetic device used here?
Answer: D.   Anaphora
4.  "But of late, my computer has been behaving badly too,
It is so absent-minded, that I don't know what to do".

Mention the figure of speech used in the above lines.
Answer: B.   Personification
5.  But I know no better spectacle
Than a comet in full flight.

What do you mean by 'spectacle' here?
Answer: A.   unusual event that attracts attention
6.  It's written in victory and defeat
And every trial a man may meet.

What does 'it' refer to in the above given lines?
Answer: C.   Courage
7.  "She puts her life at Stake"

Give the meaning of the word Stake
Answer: D.   risk
8.  Strong is she in her faith and beliefs.
"Persistence is the key to everything", says she.

What does the word "Persistence" mean?
Answer: C.   determination
9.  It's helping your fellowman to score
When his chances hopeless seems;

The word 'it' in the above lines refers to
Answer: C.   team work
10.  Match the Poets with their Poems:
(a) Mary Botham Howitt 1. The River
(b) Caroline Ann Bowles 2. The Stick-together Families
(c) Robert Frost 3. The Spider and the Fly
(d) Edgar Albert Guest 4. Stopping by Woods on a Snowy Evening
Answer: A.   3 1 4 2
11.  For simple sheep; and such are Daffodils
With the green world they live in;
and clear rills ...

The above lines were written by __________.
Answer: C.   John Keats
12.  "Come you back unto the fireside and be comrade with your kin"

This line is taken from the poem __________.
Answer: C.   The Stick-Together Families
13.  "Still seeking what I sought when but a boy,
New friendship, high adventure and a crown"

Who wrote the above lines?
Answer: B.   Henry Van Dyke
14.  The woods are lovely, dark and deep
But I have promises to keep

Who wrote the above lines?
Answer: A.   Robert Frost
15.  But the gladdest sort of people, when the busy day is done,
Are the brothers and the sisters who together share their fun.

Who wrote the above poem?
Answer: B.   Edgar Albert Guest
16.  The word 'Plaintively' means
Answer: B.   Sadly
17.  Prospero's daughter name was
Answer: D.   Miranda
18.  'Practice hard and see what magic can transpire', was the advice given by __________ to Sachin Tendulkar.
Answer: A.   Ramakant Achrekar
19.  Tom used the pain killer to
Answer: B.   mend the crack on the sitting room floor
20.  The adventures of Tom Sawyer is a __________.
Answer: B.   Novel
21.  What is the landform formed by silt called?
Answer: A.   Alluvial
22.  Which historical character inspired Young Indira?
Answer: B.   Joan of Arc
23.  Why did we call Dr. Salim Ali as "Birdman of India"?
Answer: B.   His immense contribution to the field of Ornithology
24.  In whose biography do you find this statement?
"I would sweep them out of existence if I had the power."
Answer: C.   Mahatma Gandhi
25.  Dr. Salim Ali was introduced to the serious study of birds by
Answer: A.   W.S. Millard
;