GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  Which one of the following pairs is wrongly matched?
Revolt - Area
(I) Ramosis - Poona
(II) Kuka - Punjab
(III) Santhals - Orissa
(IV) Kittur - Malabar
Answer: C.   (IV) only
2.  "Problem of the Rupee" is the thesis submitted by
Answer: A.   Dr. B.R. Ambedkar
3.  Who wrote a series of articles entitled ‘New Lamps for Old’?
Answer: D.   Aurobindo Ghosh
4.  Match the following correct Institutions with its location : (a) NIFPHATT - 1. Bangalore (b) CICEF - 2. Kochi (c) NFDB - 3. Chennai (d) CAA - 4. Hyderabad
Answer: B.   2, 1, 4, 3
5.  Assertion [A] : In India, the traditional small scale industries have greater employment potential than the modern small scale industries.
Reason [R] : The value of capital per worker in traditional small scale industries is smaller than the value of capital per worker in the modern small scale industries.
Answer: A.   Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
6.  Which of the following statement is correct?
(a) Equitable development is the main target of Eleventh Five Year Plan (XI FYP)
(b) Rapid, sustainable and more inclusive growth are main targets of Eleventh Five Year Plan.
Answer: B.   (b) alone is correct
7.  Which among the following is correct regarding the target of literacy in Tenth Plan?
Answer: A.   to increase of literacy to 75% within the plan period
8.  Consider the following statements and identify the correct answer :
Answer: D.   Both are not eligible for reappointment
9.  Find out the incorrect statement about the Sarkaria Commission :
(i) The Commission was appointed on 1983
(ii) The Commission made 247 recommendations
(iii) The Commission recommended to scrap the Article 356
(iv) The Commission recommended that the residuary powers of taxation should be given to the states
Answer: A.   (iii) and (iv) only
10.  Choose the correct pair :
Name of the President - Elected Year
(1) Dr. S. Radha Krishnan - 1961
(2) Dr. Zakir Hussain - 1966
(3) Fakhruddin Ali Ahmed - 1974
(4) N. Sanjeeva Reddy - 1977
Answer: C.   (3) and (4) are correct
11.  Find out the incorrectly matched.
(i) Article 18 - Abolition of Titles
(ii) Article 21 - Protection of life and personal liberty
(iii) Article 23 - Protection against arrest
(iv) Article 20 - Right to free movement
Answer: A.   (iii) and (iv) are incorrectly matched
12.  Which of the Vedic Gods is described as the "Destroyer of cities"?
Answer: B.   Indra
13.  Which one of the following is not correct about Harappan culture?
Answer: A.   All Harappan sites are urban character
14.  The Gupta emperors before Chandragupta-II issued only
coins.
Answer: A.   Gold
15.  Haque-i-Sharb (or) Hasil-i-Sharb means
Answer: B.   Irrigation Tax
16.  Which of the following is correctly paired?
(i) Hematite Ore - Oxide of iron
(ii) Magnetite Ore - Black ore
(iii) Limonite - Dolomite
(iv) Siderite - Iron Carbonate
Answer: C.   (i), (ii) and (iv) only
17.  Densification and compaction are unit operations that are used to increase the density of recovered materials to reduce transportation costs and simplify storage. This method is used in
Answer: D.   Processing and the Recovery of waste components from MSW
18.  Recently in Dubai, cloud seeding technology is used to get artificial rain. The most commonly used seeding agents among the following are
(1) Silver iodide
(2) Dry ice
(3) Sodium chloride
(4) Lead iodide
(5) Ammonium sulphate
Answer: A.   (1), (2) and (3) only
19.  “Tamil Nadu Day” celebrated every year on
Answer: D.   July 18
20.  Which of the following is correctly paired?
(1) 2014 - Target Olympic Podium Scheme
(2) 2023 - Mera Yuva Bharat (MY Bharat)
(3) 1982 - Sports Authority of India (SAI)
(4) 1984 - Dronacharya Award was instituted
Answer: B.   (1) and (2) are correct
21.  A current of 0.5 A passes through a lamp for two minutes, then the number of electrons pass through the lamp is
Answer: D.   3.8 × 10²⁰ electrons
22.  ISRO prefer to launch Human space flight mission during 75th independence, the (crew member) explorer is named as
Answer: C.   Gagannaut
23.  Select the chronological order of mentor – student chain in the establishment of scientific methods
Answer: C.   Socrates - Plato - Aristotle - Alexander
24.  A force of 1N acts on a body of mass 10 kg. As a result, the body covers 100 cm in 4 seconds moving along a straight line. Find the initial velocity of the body.
Answer: B.   5 cm/s
25.  Green light shines on a rose flower. Then, the colour of its petals seems to be
Answer: C.   Black
;