GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 2 2024 Preliminary Examination

General Studies Questions 26 to 50

26.  The Neyveli Lignite Corporation was established by the Government of India in the year
Answer: A.   1956
27.  Arrange the following universities in chronological order based on the year of establishment :
(1) Manonmaniam Sundaranar University
(2) Bharathidasan University
(3) Thiruvalluvar University
(4) Periyar University
Answer: B.   (2), (1), (4), (3)
28.  Assertion [A] : Backward class commission under chairmanship of B.P. Mandal was appointed by the President in exercise of the powers confessed by Article 240.
Reason [R] : The commission has developed eleven indicators to determine backwardness.
Answer: C.   [A] is false, [R] is true
29.  Match the following:
(a) Non-Brahmin Movement 1. Jyothi Rao Phule
(b) Self-Respect Movement 2. E.V. Ramasamy
(c) Shuddhi Movement 3. Dayananda Saraswathi
(d) Sathya Shodhak Samaj Movement 4. Sri Sahu Maharaj
Answer: D.   1, 2, 3, 4
30.  Arrange the following events in chronological order about E.V.R.
(1) He became the President of Justice Party
(2) He joined Congress
(3) He became President of Tamil Nadu Congress Committee
(4) He organised Vaikom Satyagraha
Answer: C.   (2), (3), (4), (1)
31.  “Vanalum Selvamum Mannarasum Yaan Venden”
[I don’t want rule the sky, wealth and monarch]
Who said these words?
Answer: D.   Kulasekharar
32.  Match correctly the Newspapers associated with its Founders:
(a) Richard Johnston 1. Madras Courier
(b) G.P. Pillai 2. Madras Mail
(c) Charles Lawson and Henry Cornish 3. Madras Standard
(d) G.Subramania Iyer 4. The Hindu
Answer: A.   1, 3, 2, 4
33.  “Number four and two are strengthening your words”
Number ‘two’ refers to what?
Answer: B.   Thirukkural
34.  According to Valluvar, which will be considered with utmost gratitude?
Answer: B.   As Millet as Benefit
35.  “Kallaarai Kaanungal Kalvi Nalga
Kasadarukku thookkumaram angae undaam”
Who wrote these lines?
Answer: A.   Bharathidasan
36.  The Pakistan resolution was passed by the All India Muslim League
at its Lahore Session on
Answer: C.   March 23rd, 1940
37.  Arrange the following Books of Jawaharlal Nehru in Chronological order considering their year of publication.
(1) An Autobiography: Toward Freedom
(2) Glimpses of world History
(3) The Discovery of India
(4) Before Freedom
Answer: B.   (2), (1), (3), (4)
38.  Who among the following had started ‘Mitra Mela’ Association?
Answer: B.   Vinayak Damodar Savarkar
39.  Who founded the All-India Muslim League in 1906?
Answer: B.   Khwaja Salimullah
40.  Assertion [A] : Swami Vivekananda founded Ramakrishna Mission to popularise the teachings of his master.
Reason [R] : Ramakrishna Mission was a monastic order and devoted itself to the spiritual development of Man.
Answer: B.   Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
41.  Arrange the following studies of Poverty in India in chronological order:
(1) Ojha’s study
(2) Bardhan’s study
(3) Minhas study
(4) Dandekar and Rath study
Answer: B.   (1), (4), (3), (2)
42.  Inorder to double the Farmer’s income through digital technologies, action should be taken from
(i) Technology generation and dissemination, policies and reforms and development initiatives
(ii) Policies and Reforms
(iii) Reforms and Development
(iv) Artificial Intelligence
Answer: A.   (i) only
43.  Match the following :
(a) Tax Revenue - 1. Interest receipts
(b) Non-tax revenue - 2. Net market borrowings
(c) Capital receipts - 3. Taxes on Income and Expenditure
Answer: A.   3, 1, 2
44.  Match the following:
Enacted Year Name of the Act
(a) 1963 1. Prevention of Insults to National Honour Act
(b) 1991 2. Representation of People Act
(c) 1971 3. Government of Union Territory Act
(d) 1951 4. Government of National Capital Territory of Delhi Act
Answer: A.   3, 4, 1, 2
45.  Assertion [A] : Governor in the Indian Federal System is assigned dual role, as the constitutional Head of the State as well as the representative of the Centre.
Reason [R] : The Office of Governor is against the Federal structure.
Answer: A.   [A] is true, but [R] is false
46.  The framers of the Constitution incorporated the duties of the State in the constitution in the form of the
Answer: C.   Directive principle of state policy
47.  Which of the following bodies doesn't/don't find mention in the Constitution?
(1) National Development Council
(2) NITI Aayog
(3) Election Commission
(4) Finance Commission
Answer: A.   (1) and (2) only
48.  Who among the following is the only woman historian to have written a historical account of Mughal period?
Answer: A.   Gulbadan Begum
49.  Which one of the following is false with regard to the reign of Ahmad Shah?
Answer: D.   He annexed the kingdom of Gujarat to his Empire
50.  Who called India as "Ethnological Museum"?
Answer: D.   V.A. Smith
;