GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

Aptitude Questions 1 to 8

1.  The harmonic mean and geometric mean of two values are 6.4 and 8
respectively. The values are
Answer: C.   4 and 16
2.  If the sum of 3 consecutive integers is 540. then integers are
Answer: D.   179, 180, 181
3.  From the group of 5 men and 5 women, two persons are chosen at random. The probability that one of them is man and the other woman is
Answer: C.   \(\dfrac{5}{9}\)
4.  A box contains 4 red, 5 blue and 6 green balls of identical size. Two balls are drawn at random. The probability that one is blue and the other is green is
Answer: B.   \(\dfrac{5 \times 6 \times 2}{15 \times 14}\)
5.  Five boys A, B, C, D & E are sitting in a park in a circle. A is facing south west. D is facing south east. B and E are right opposite to A and D respectively and C is equidistant between D and B. Which direction is C facing to?
Answer: D.   East
6.  A man earns Rs. 28.000 as monthly salary. His expenditure and savings are given in the diagram. How much did he spend on entertainment?
Monthly income expenditure and savings pie chart
Answer: B.   Rs. 1,960
7.  The trader marks his goods at 20% above cost price and allows 10% discount. Then the gain per cent is
Answer: B.   8%
8.  In a division sum the divisor is 12 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 24, then the dividend is
Answer: A.   1224
;