GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Select the statement which matches with the correct question tag:
Answer: B.   Everybody agreed to our proposal, didn't they?
2.  Identify the sentence :
He is certain to be late so why to wait for him ?
Answer: B.   Compound
3.  Pick out the sentence with SVOC pattern :
Answer: B.   We elected Malar, the leader
4.  Match the statements given in Column A with their question tags in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) It's raining. 1. didn't they?
b) They came by car. 2. can she?
c) They don't like me. 3. isn't it?
d) She can't do the job. 4. do they?
Answer: C.   3 1 4 2
5.  Select the correct sequence of preposition :
................... the eleventh hour Ramu withdrew ................... the contest, leaving the field open ................... his opponent ................... that day.
Answer: D.   at, from, to, on
6.  Select the appropriate active voice for the italitized words :
The house next door has been bought by Anitha.
Answer: A.   has bought
7.  Which one of the following has correct gerund form ?
Answer: A.   I am tired of waiting
8.  Which one of the following has the correct infinitive ?
Answer: A.   I think Nina meant to break the crystal vase.
9.  Give the suitable order of articles in the blanks of the given passage. Write the correct code given below :
In the evening ............. stranger walked towards ............. sea. ............. roaring sea was with big waves and ............. old man was seen there.
Answer: C.   a, the, the, an
10.  Find out the odd one (verb) :
Answer: C.   Lost
11.  Choose the correct words to fill in the blanks :
A ............. of ............. chased few .............
Answer: D.   troop, apes, chickens
12.  Match the following words given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A
a) Mesmerising
b) Hypnotise
c) Bedlam
d) Imposter
Column B
1. spellbind
2. captivating
3. deceives
4. confusion.
Answer: D.   2 1 4 3
13.  Match the following phrases given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) advance and retreat 1. to write something as a record
b) keep an account of 2. emerge in a large number
c) arrive in 3. move to and fro
d) pour out from 4. reach
Answer: A.   3 1 4 2
14.  Which one of the following sentences has a participle in it ?
Answer: B.   Having lost his passport, he applied for a new one.
15.  Select the correct option to complete the sentence :
Gandhiji is the only person who stood .........................
Answer: A.   for truth and non-violence
16.  Identify the sentence :
In the event of his failure, he will give up further attempts.
Answer: D.   Simple
17.  Identify the sentence with the correct question tag :
Answer: C.   They had been to London, hadn't they ?
18.  Match the following words given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A
a) ferocious
b) impediments
c) haughty
d) affliction
Column B
1. sorrow
2. arrogant
3. wild
4. obstacles.
Answer: D.   3 4 2 1
19.  Fill in the blank with suitable article :
He always offers alms to ................... poor.
Answer: A.   the
20.  Match the following articles in Column A with their suitable words in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) a 1. Second Rank
b) zero 2. MLA
c) an 3. English Language
d) the 4. Man
Answer: B.   4 3 2 1
21.  Match the following words given in Column A with their parts of speech in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Abroad 1. Adjective
b) Blue 2. Noun
c) Cartoon 3. Adverb
d) Dare 4. Verb
Answer: A.   3 1 2 4
22.  Fill in the blank with suitable article :
He studies in ................... sixth standard.
Answer: D.   the
23.  Find the sentence in which the italicized word is used as an Adjective :
Answer: D.   He asked for the address proof
24.  Match the following italicized words of the sentences given in Column A with their parts of speech in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A
a) They have a plan
b) I live here
c) She walks fast
d) I have a gift wrapper
Column B
1. adjective
2. noun
3. verb
4. adverb.
Answer: D.   2 4 3 1
25.  Find out the part of speech that is not used in the given sentences :
I. She gave us a present.
II. We present her a gift every year.
III. The present situation is worse.
IV. The paper presented needs your attention.
Answer: B.   Adverb
;