GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Match the following words given in Column A with their antonyms in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Nightmarish 1. calm
b) Irate 2. announce
c) Unherald 3. aroma
d) Stench 4. pleasing
Answer: A.   4 1 2 3
52.  Match the following phrases / idioms given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A
a) Mess around
b) Mete something out
c) Mill around
d) Mind out
Column B
1. punish
2. waste time
3. beware of danger
4. people get together very close.
Answer: D.   2 1 4 3
53.  Match the following phrases given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A
a) go up
b) hold on
c) just before
d) let on
Column B
1. wait
2. a little ago
3. disclose a secret
4. increase
Answer: D.   4 1 2 3
54.  Fill in the blank with correct Homophone :
We sat under the shade of the ......................... tree.
Answer: C.   beech
55.  Match the following phrases / idioms given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) put on 1. surrender
b) give in 2. a greenhouse
c) in abundance 3. wear
d) underglass 4. a lot of.
Answer: A.   3 1 4 2
56.  Find out the incorrect sentence from the following :
Answer: C.   As it rained so the match was cancelled.
57.  Find out the meaning for the italicized word :
He set into a thriving business.
I. upcoming
II. increasing
III. successful
IV. prosperous.
Answer: B.   II, III, IV
58.  Match the following phrases given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) due to 1. crushed
b) get on to 2. move fully
c) go in to 3. climb
d) ground up 4. because of
Answer: C.   4 3 2 1
59.  Match Column A with Column B to make meaningful sentences by using prepositions and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Ranjith got 1. by 10 per cent
b) Prices have risen 2. about you
c) He went 3. out of the taxi
d) We were talking 4. on horseback to Kedarnath
Answer: B.   3 1 4 2
60.  Fill in the blank with suitable preposition given as option :
He cuts the cake ......................... a knife.
Answer: D.   with
61.  Identify the incorrect prepositional phrase from the given options :
David is ......................... .
Answer: C.   for definitely wrong
62.  Identify the sentence of requisition.
Answer: D.   Just open the door, will you ?
63.  Pick out the sentence with SVIODO pattern :
Answer: C.   He gave me a book.
64.  Find out the Passive Voice from the option :
Answer: C.   Someone is allowed here by mistake.
65.  Which one of the following is a correct sentence ?
Answer: B.   Your pencil is sharper than mine
66.  Which of the following sentences has correct use of article ?
Answer: A.   The rose is the sweetest of all flowers.
67.  Fill in the blank with suitable phrase :
Prem hates ......................... in the morning. Luckily he works in the evening.
Answer: B.   getting up
68.  Match Column A with Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A ( Phrasal verbs )
a) break down
b) break in
c) break off
d) break up
Column B ( Meanings )
1. disperse
2. collapse
3. detach
4. enter by force
5. disintegration.
Answer: D.   2 4 3 1
69.  Match Column A with Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A ( Phrasal verbs )
a) give away
b) give over
c) give up
d) give off
Column B ( Meanings )
1. resign
2. transfer
3. pronounce
4. abandon
5. emit.
Answer: B.   2 4 1 5
70.  Match Column A with Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) improvise 1. dubious, far-fetched
b) impound 2. ambiguous, approximate
c) improbable 3. invent and perform
d) imprecise 4. seize legally
5. not original, copying
Answer: B.   3 4 1 2
71.  Fill in the blanks with suitable words :
A ......................... of ......................... attached the village.
Answer: B.   gang, thieves
72.  Fill in the blanks suitably :
He ......................... the bus, if he ......................... early.
Answer: B.   will catch, starts
73.  Find out the meaning for the italicized word :
Hemanth rejected his suggestion indignantly.
I. irritatedly
II. annoyingly
III. infuriatedly
IV. persuadingly
V. furiously.
Answer: B.   I, II, III and V
74.  Find out the meaning for the italicized word :
She was fascinated by her obscure statements.
I. convinced
II. attracted
III. charmed
IV. enthralled
V. allured.
Answer: D.   II, III, IV and V
75.  Match the following words given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) canopy 1. scolding
b) concerned 2. strange
c) queer 3. be anxious
d) chide 4. shelter
Answer: A.   4 3 2 1
;