GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 26 to 50

26.  Which one of the following is correctly matched?
Answer: B.   Abhinava Bharat — Savarkar Brothers
27.  Which one of the following is incorrectly matched?
Answer: D.   4th Regiment rose in revolt against — Colonel Forbes
28.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Assam 1. Ponam
b) Orissa 2. Mashan
c) Andhra Pradesh 3. Jhum
d) Kerala 4. Podu
Answer: C.   3 4 2 1
29.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
( Generation of Computers )
List I List II
a) Present day 1. Valves
b) First 2. Integrated Circuits
c) Second 3. Fifth generation
d) Third 4. Transistors
Answer: C.   3 1 4 2
30.  Which is the correct statement?
'Ratooning' is the process followed in the cultivation of
I. Sugarcane
II. Paddy
III. Cotton
IV. Jute.
Of these
Answer: A.   I only
31.  Match the deserts in List I with their respective countries in List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Thar 1. Africa
b) Atacama 2. China
c) Sahel 3. Chile
d) Gobi 4. India
Answer: C.   4 3 1 2
32.  Consider the following statements:
I. Mercury has the fastest orbital motion
II. Mars requires 687 days to complete one revolution
III. Saturn is the fifth planet from the sun.
Which of the statement(s) is/are correct?
Answer: B.   I and II
33.  In Tamil Nadu hill rocks are called by different names in different areas. Match hill rocks areas in List I with their different names in List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Vellore 1. Kolli hills
b) Namakkal 2. Kalvarayan
c) Villupuram 3. Gingee hills
d) Tiruvannamalai 4. Elagiri hills
Answer: C.   4 1 2 3
34.  Which of the following statements is/are correct?
I. In India. the winds that blow from north get deflected and come from the north west. These winds are known as the 'retreating monsoon'.
II. In India, the winds that blow from the north get deflected and come from the north east. These winds are known as the 'retreating
monsoon'.
Of these
Answer: B.   II only
35.  Consider the following statements:
I. Himachal lies between Himadri and Siwalik ranges.
II. Passes are the natural gaps across the mountains.
Which of the statements given above is/are correct?
Answer: C.   Both I and II
36.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Australia 1. Horses
b) South Africa 2. Bisons
c) Eurasia 3. Kangaroos
d) North America 4. Zebras
Answer: C.   3 4 1 2
37.  Which endocrine gland is attached to kidney?
Answer: D.   Adrenal gland
38.  The opaqueness of the lens of the eye is known as
Answer: B.   Cataract
39.  Find out the correct composition of Honey:
Answer: A.   Sugar, Mineral, Pollen. Vitamin
40.  Inheritance of genetic defects to children can be prevented by
Answer: B.   Germ cell gene therapy
41.  Consider the following statements:
I. Removal of trees and vegetation would affect both land and water ecosystems.
II. There will be lot of food for organisms.
Of these
Answer: A.   I is correct, but II is wrong
42.  The bottle lid made of cork is viewed with the help of lens. There are many
chambers in it. This observation by ............................ led to the discovery of cell.
Answer: C.   Robert Hooke
43.  Raw materials of photosynthesis are
I. Sunlight, chlorophyll
II. CO2, H2O
III. Sunlight, biliprotein
IV. H₂O, vitamins.
Of these
Answer: C.   I & II
44.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Brinjal 1. Legume
b) Apple 2. Berry
c) Pea 3. Septicidal capsule
d) Lady's finger 4. Pome
Answer: A.   2 4 1 3
45.  Respiratory substrates are
I. Carbohydrates
II. Fats
III. Proteins
IV. Vitamins.
Of these
Answer: B.   I, II and III
46.  The role of aluminium in aluminothermic process is
Answer: C.   reducing agent
47.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Finely divided nickel 1. Oxidation
b) Acidified potassium dichromate 2. Reducing agent
c) Loss of electrons 3. Reduction
d) Gain of electrons 4. Oxidising agent
Answer: C.   2 4 1 3
48.  Green manures can be obtained from which of the following?
Answer: B.   Sun-hemp and cluster bean
49.  Electroplating is a process of coating one metal over the other metal by
electrolysis. In the electroplating of silver spoon with gold. the silver spoon must
be taken as
Answer: A.   cathode
50.  Which of the following statements is/are correct?
I. During oxidation, addition of hydrogen takes place
II. During oxidation, loss of electrons takes place
III. During oxidation, gain of electrons takes place
IV. During oxidation, addition of electropositive ion takes place
Of these
Answer: C.   II alone is correct
;