GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

Aptitude Questions 1 to 25

1.  In the products 2ax1a = 41a; 2bx1b = 37b, a and b represent positive integers. Then a+b=
Answer: B.   11
2.  Find the odd man out in the following:
1, 144, 16, 25, 49, 81, 121, 36, 62
Answer: D.   62
3.  The World-Wide Tea product of 5 countries for the year 2011-2012.
World tea production of five countries in 2011-2012 pie chart The angle subtended by E at the centre of the circle is
Answer: C.   54°
4.  In an examination 30% of total students failed in English, 40% of students failed in Hindi and 20% in both. Find the percentage of students who passed in both the subjects.
Answer: A.   50%
5.  Three positions of the same die are given. Find the number opposite to the side represented by 2.
Three positions of the same die
Answer: B.   3
6.  If RIVER is coded as OFSBO then WATER is decoded as
Answer: B.   ZDWHU
7.  A can complete \(\dfrac{2}{3}\) part of a work in 10 days. A can complete \(\dfrac{1}{3}\) part of the same work in
Answer: C.   5 days
8.  Rs. 800 becomes Rs. 956 in 3 years at certain simple rate of interest. If the rate of interest is increased by 4%, what amount will Rs. 800 become in 3 years?
Answer: C.   Rs. 1,052
9.  Amala invests Rs. 6,000 in a bond which gives interest at 4% per annum during the first year, 5% during the second year, 10% during the third year. How much does she get at the end of the third year?
Answer: D.   Rs. 7,207.2
10.  What will come in the place of a question mark? Letter and number square puzzle
Answer: A.   9
11.  Find out the wrong number in the sequence.
623, 251, 543, 356
Answer: A.   543
12.  Find out the wrong number in the sequence.
121, 264, 312, 462, 583
Answer: D.   312
13.  If 2+3 = 89, 3+4 = 2716, 4+3 = 649 then 1+2 = ?
Answer: B.   14
14.  Five distinct items A, B, C, D and E are to be placed in distinct boxes numbered as 1, 2, 3, 4, 5. Items B and E cannot be grouped together. Maximum number of boxes can be left out without items is
Answer: C.   3
15.  SALES BY TWO CATEGORY FOR ABC PRESS, 2000-2010 (in thousands of books). ABC Press book sales from 2000 to 2010 line chart In how many years did the sales of science books exceed the sales of arts books from 2000 to 2009?
Answer: C.   6 years
16.  Five persons A, K, L, R and U are sitting around a circular table. K is immediate left to U and R is between A and U, then immediate neighbours of L are
Answer: A.   K and A
17.  A circular ground of radius 7 m has a path of width 7 m around it on its outside. The area of the path is approximately equal to ___________. (\(\pi = \frac{22}{7}\))
Answer: C.   462 sq.m.
18.  A can do a work in 12 days; B in 6 days and C in 3 days. A and B start working together and after a day, C joins them. The total number of days required to complete the work is
Answer: A.   \(2\,\dfrac{2}{7}\) days
19.  At what rate percent compound interest does a sum of money become nine fold in 2 years?
Answer: B.   200%
20.  Simplify:

\(\displaystyle \sqrt[4]{\sqrt[3]{x^2}}\)
Answer: A.   \(x^{\dfrac{1}{6}}\)
21.  Find the missing block. Missing block puzzle
Answer: B.   Missing block puzzle option B
22.  Find the greatest number that will divide 43, 91, 183 so as to leave the same remainder in each case.
Answer: A.   4
23.  The number of number-pairs lying between 40 and 100 with their H.C.F. as 15 is
Answer: B.   4
24.  A, B, C, D start at the same time to run around a circular garden in the same direction. A completes a round in 30 minutes, B in 60 minutes, C in 90 minutes and D in 105 minutes. After what time will they meet again at the starting point?
Answer: C.   21 hours
25.  Find the greatest number of 4 digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75
Answer: A.   9600
;