GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Identify the correct preposition from the options given below :

The papers are to be prepared ______ a month.
Answer: A.   within
2.  Identify the correct prepositions from the options given below :

There is not enough space ______ the desk and the bench. Arrange them properly, ______ the classes commence.
Answer: B.   between, before
3.  Choose the correct order of the prepositions from the options given to fill in the blanks of the following passage :

______ first, we sat ______ the shade ______ a tree, but later we went ______ a swim ______ the river.
Answer: C.   at, in, of, for, in
4.  Choose the appropriate question tag for the following statement :

She hasn't submitted the note, ______?
Answer: C.   has she?
5.  They sometimes "skinned their noses". What is the figurative meaning of the phrase "Skinned their noses"?
Answer: A.   were upset by failures
6.  "I come to bury Caesar, not to praise him". Whose words are these?
Answer: A.   Antony
7.  Why did your brother write such a letter?

Choose the passive form of the above sentence :
Answer: C.   Why was such a letter written by your brother?
8.  Read the passage and answer the question that follows :

The chief characteristic of heroism is persistency. A true hero is never wavering in his intentions, but is always firm and fearless. The word 'persistency' means :
Answer: D.   Consistency
9.  Read the statement given below and answer the question that follows:
Dress and address make the first and foremost impression. The word underlined means:
Answer: B.   our speech and manners
10.  Identify the sentence which is not of the same pattern as the others :
Answer: D.   My uncle presented me a lap-top
11.  Read the passage and choose the option that indicates the idea contained in the passage :

For the sake of enjoying literature it is not necessary for us to be indifferent towards many other affairs of social life.
Answer: C.   Literature includes developing in one social awareness too
12.  After all, winners don't do different things. They do things differently.

Pick out the right antonym of the word "different".
Answer: B.   similar
13.  Match the following characters and the plays they appear in:
Column A Column B
(a) Portia 1. The Taming of the shrew
(b) Mark Antony 2. Hamlet
(c) Bianca 3. The Merchant of Venice
(d) Claudius 4. Julius Caesar
Answer: C.   3 4 1 2
14.  Identify the incorrect statement.
Answer: A.   Listening to music agitates our minds
15.  "Specific goals are better than general ones. Self chosen goals are better than assigned ones. Choose goals that are challenging, but reachable".

In this context, the opposite of the word 'assigned' is ______
Answer: C.   self-chosen
16.  After all, winners don't do different things. They do things differently.

The above lines suggests
Answer: C.   Winners do things differently
17.  Which place is described in the Ahtushi Deshpande's travelogue 'To the land of snow'?
Answer: B.   Munsiyari
18.  Match the titles of poems under Column A with the names of poets under Column B and choose the correct codes.
Column A Column B
(a) The Cry of the Children 1. Archibald Lampman
(b) A Psalm of Life 2. Elizabeth Barrett Browning
(c) To a Millionaire 3. William Wordsworth
(d) The Solitary Reaper 4. Henry Wadsworth Longfellow
Answer: B.   2 4 1 3
19.  Match the titles of the stories given under Column A with the names of the author under Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
(a) The Last Leaf 1. Saki
(b) Two Friends 2. O' Henry
(c) The Refugee 3. Guy de Maupassant
(d) The Open Window 4. Pearl S. Buck
Answer: B.   2 3 4 1
20.  The story "Caught Sneezing" is adapted from the short story written by ______
Answer: D.   Oscar Wilde
21.  Find the odd pair from the following :
Answer: D.   The Tears of the Desert - Rob Reilly
22.  Identify the work which is not an autobiography :
Answer: D.   Glimpses of World History
23.  The only people who were pleased to stay in the selfish Giant's garden were ______
Answer: B.   The Snow and the Frost
24.  "Like a golden swarm of fireflies you came".

Identify the figure of speech employed in the poetic line :
Answer: D.   Simile
25.  Identify the poetic line that differs in figure of speech from the other poetic lines :
Answer: C.   You were the dawn
;