GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 26 to 50

26.  Choose the option with the right meaning of the idiom given below :

Show one's yellow streak
Answer: C.   exhibiting one's cowardice
27.  Match the following words given under Column A with their meanings under Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
(a) interred 1. weapon
(b) ruffle 2. abundant
(c) copious 3. buried
(d) armament 4. disturb
Answer: B.   3 4 2 1
28.  From the given options, choose the author who has written, 'The Return of the Native'
Answer: A.   Thomas Hardy
29.  Tick the correct plural for the given word :

Criterion
Answer: B.   criteria
30.  Identify the type of this sentence :

The old TV belongs to my sister and it needs repair
Answer: C.   Compound
31.  Change the following sentence into comparative :

The apple is not so sweet as the mango
Answer: A.   the mango is sweeter than the apple
32.  Identify the words which blend to form the word 'slang' and choose the correct answer from the codes given below:
Answer: B.   slovenly + language
33.  Match the following words given under Column A with the blended forms under Column B:
Column A Column B
(a) medical + claim 1. comsat
(b) transfer + resistor 2. mediclaim
(c) telephone + telegram 3. transistor
(d) communication + satellite 4. phonogram
Answer: B.   2 3 4 1
34.  The compound word sewing machine is of the form :
Answer: C.   Gerund + Noun
35.  Match Column A with Column B to make meaningful sentences. Select the correct code given below:
Column A Column B
(a) The police found the thief 1. weeping all the while
(b) I saw the bats 2. racing towards the earth
(c) We noticed the lady 3. hiding behind the door
(d) The astronomer observed a meteor 4. hanging from the roof
Answer: D.   3 4 1 2
36.  Fill in the blanks choosing the right pair of words in order :

The woman wearing a ______ (1) went to the hotel to have ______ (2) for dinner.
Answer: D.   veil and veal
37.  Pick out the noun that undergoes a change in its plural form :
Answer: C.   goose
38.  Form a new word by blending the words 'motorway' and 'hotel'.
Answer: D.   motel
39.  Select the compound sentence :
Answer: D.   The garlic may smell bad, but it can save our lives from heart diseases.
40.  Match the following poetic lines in Column A with their correct poets in Column B and select the correct code:
Column A Column B
(a) Stop be silent for today 1. Walt Whitman
(b) O Winged seeds ! you crossed the furrowed sea 2. H. W. Longfellow
(c) Trust no future, however pleasant 3. V.K. Gokak
(d) Exult ! O Shores and ring, O bells ! 4. Elizabeth Barrett Browning
Answer: B.   4 3 2 1
41.  Match the poetic lines in Column A with the related poets in Column B and select the appropriate code:
Column A Column B
(a) Glad till the dancing stops and the lilt of the music ends 1. Khalil Gibran
(b) We plant your fields with skulls and bones 2. Robert Frost
(c) We ran as if to meet the moon 3. Leslie Norris
(d) But he's locked in a concrete cell 4. John Masefield
Answer: A.   4 1 2 3
42.  The poem 'Be the best' by Douglas Malloch is about
Answer: D.   all the above
43.  What is the theme of the poem 'Piano'?
Answer: B.   The pastime of the poet during his school days
44.  Choose the correct antonym of the word underlined in the following sentence:
I therefore dismiss it with frigid tranquility.
Answer: C.   agitation
45.  Things become better, when you expect the best instead of the worst. Expecting the best means, that you put your whole heart into what you want to accomplish. People are defeated in life not for lack of ability, but for lack of whole-heartedness.

The reason for defeat in life is :
Answer: D.   lack of whole heartedness
46.  Identify the sentence which is in the comparative degree
Answer: C.   Tennyson is not greater than some other Poets
47.  Identify the complex sentence.
Answer: A.   As the war had ended, the soldiers returned.
48.  Fill in the blanks with the correct verb forms given in sequence :

The teacher ______ the exercises which Nila ______
Answer: A.   corrected, had prepared
49.  I Stood in awe, astonishment and reverence when I Saw a walled fortress inside - a standing testimony of the Chola's. Opulence and vision. Give the antonym for the underlined word.
Answer: D.   Poverty
50.  Select the apt suffix to form a meaningful word from the root word Chronology
Answer: B.   ical
;