GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Choose the correct prefix to form a meaningful word from the root word - filament
Answer: C.   mono
52.  Match the words under Column A with the words under Column B to form compound words:
Column A Column B
(a) good 1. forgotten
(b) nerve 2. humoured
(c) long 3. fangled
(d) new 4. racking
Answer: C.   2 4 1 3
53.  Complete the sentence choosing an option from those given below:

Yesterday ______ European met me.
Answer: B.   a
54.  Fill in the blank with the suitable article

______ MP is a member of the parliament.
Answer: B.   an
55.  In which of the poem do the following lines occur?

And in the hush we joined to make
We heard, we knew we heard the brook.
Answer: B.   Going for water
56.  Which of the following is not a poem?
Answer: D.   To the Land of Snow
57.  In whose biography do you find this statement?

'I would sweep them out of existence if I had the power'.
Answer: D.   Mahatma Gandhi
58.  Identify the sentence with the wrong question tag :
Answer: C.   People shouldn't be rude to one another, shouldn't they?
59.  Identify the tense form of the verb underlined:
They have been building the bridge for several months.
Answer: B.   Present粉 perfect continuous tense
60.  Fill in the blanks by choosing the correct tense forms from the options given below :

I will go to meet him rather than ______ for him.
Answer: B.   to wait for him
61.  Fill in the blank with the correct answer from the following options.

"The Story of My Life" is the autobiography of ______
Answer: D.   Helen Keller
62.  The first astronaut who stayed in space for the longest period of 195 days is ______
Answer: A.   Sunitha Williams
63.  "My first duty on rising is to tender my most sincere and grateful thanks to the students for their address which they have just now presented to me ..... "

By whom were these words uttered?
Answer: C.   Gopala Krishna Gokhale
64.  Match the authors with the relevant characters from their books:
Column A Column B
(a) Alice 1. Guy de Maupassant
(b) Bertie Wooster 2. P.G. Woodhouse
(c) Mowgli 3. Lewis Carroll
(d) Matilda 4. Rudyard Kipling
Answer: A.   3 2 4 1
65.  Which of the following literary works does not exhibit the theme of 'Optimism'?
Answer: C.   The Mark of Vishnu
66.  Which of the following lines do not belong to Shakespeare's Sonnet no : 116?
Answer: C.   Echoes fade and memories die...
67.  Read the passage and answer the question that follows:

In building up a strong, free and democratic India, openmindedness and constructive approach are required so that she could make a speedy progress crossing the hurdles of communalism, separation and untouchability. The passage points out that:
Answer: A.   Communalism, separation and untouchability were prevalent in India, then.
68.  'If the Himalayan ice disappears, the future will be worse'. This statement is about
Answer: B.   an alarming global issue
69.  "Where the world has not been broken up into fragments by narrow domestic walls"

Name the poet who dreamt of a world with equality and harmony.
Answer: C.   Rabindranath Tagore
70.  Mention the poem in which the following lines appear :

"He should be lurking in the shadow
Sliding through the long grass".
Answer: B.   A Tiger in the Zoo
71.  ______ was the author, whose story has been adapted as 'Caught Sneezing'.
Answer: C.   Oscar Wilde
72.  Which of the following is not a poem?
Answer: B.   Making Visible the Invisible
73.  Which of the following poems is written by Lewis Caroll?
Answer: A.   Is life, but a dream?
74.  Match the poetic lines under Column A with the figures of speech under Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
(a) So now it is Vain for the singer to burst into clamour 1. simile
(b) Laugh till the game is played 2. alliteration
(c) The reddest flower would look as pale as snow 3. metaphor
(d) Through fears and fright I fly my flight 4. onomatoepia
Answer: C.   4 3 1 2
75.  Having overloaded myself I reached the Palace in search of all the glory of the old Chola capital. The 16th Century Palace was built by the Nayaks and later renovated by the Marathas.

Who built the Palace in Thanjavur?
Answer: C.   The Nayaks
;