GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 1 to 25

1.  Consider the following statements:
(i) The closure of Atrio ventricular valves result in "lubb" sound.
(ii) The closure of semilunar valves result in "dubb" sound.
Choose the right answer.
Answer: D.   Both (i) and (ii) are correct
2.  Name the vitamin and mineral necessary for blood clotting
Answer: C.   Vitamin K and Calcium
3.  Choose the correct order of the parts marked in the diagram.
Transfer RNA structure diagram
Answer: A.   (1) TUC loop (2) Anticodon loop (3) DHU loop
4.  Name the gas which is evolved during photosynthesis
Answer: D.   Oxygen
5.  Match the following:
(a) August Offer 1. 1944
(b) C.R. Formula 2. 1945
(c) Wavell Plan 3. 1946
(d) Interim Government 4. 1940
Answer: C.   4 1 2 3
6.  Match the following:
(a) Nehru Report 1. 1940
(b) Second Round Table Conference 2. 1928
(c) Individual Satyagraha 3. 1946
(d) Lord Attlee's Announcement 4. 1931
Answer: A.   2 4 1 3
7.  Consider the following statements:
Assertion (A): V.O. Chidambaram Pillai established Swadeshi Steam Navigation Company in 1910.
Reason (R): V.O. Chidambaram Pillai is called as Kappalottiya Tamilan.
Answer: D.   (A) is false (R) is true
8.  Point out the wrong statement/statements in the following:
(i) V.O.C. born at Ettayapuram.
(ii) Annie Besant started Theosophical Society.
(iii) Bharathiyar died at Pondicherry.
(iv) E.V.R. started Self-Respect Movement.
Answer: D.   (i), (ii) and (iii)
9.  Which of the following is incorrectly matched?
Answer: B.   Eggs and poultry - White Revolution
10.  Consider the following and select the false ones :
I. India's food problem is concerned with demand and supply of food grains.
II. India's food problem is concerned with quality, distribution and economic reasons.
III. India's food problem is concerned with procurement of food grains.
IV. India's food problem is concerned with improper distribution.
Answer: C.   III and IV false
11.  Consider the following table:
Year Number of Poor in India (in million)
1973-74 321
1987-88 307
1993-94 320
1999-2000 260

The year in which number of poor in India a sharp increase over that of the preceding year is
Answer: C.   1993-94
12.  Consider the following statements:
Assertion (A): After the completion of the third five year plan 'Plan Holiday' was given.
Reason (R): The third five year plan was affected by India-China war and India-Pakistan wars.
Select your answer according to the coding scheme given below:
Answer: D.   Both (A) and (R) are true
13.  Assertion (A): To reduce the high tides of sea during storm oil is poured around the ship.
Reason (R): Surface tension of oil is less than sea water, reduces the wrath of waves.
Answer: B.   Both A and R are correct
14.  The property of attraction or repulsion between charged bodies is used in
Answer: B.   Electrostatic paint spraying
15.  The time periods of two simple pendulum are in the ratio 2: 1. The corresponding ratio of their lengths is
Answer: A.   4:1
16.  Arrange the Remote Sensing Satellites as per year of launching, ________ in ascending order.
I. IRS
II. SPOT
III. TRIOS
IV. LANDSAT
Answer: B.   III, IV, II, I
17.  Identify the incorrect pair.
Biosphere - States
Answer: B.   Nandadevi - Uttranchal
18.  Choose the correct answer from the following :
These occur as a result of continuous thunder storming.
Answer: A.   Landslides and floods
19.  Which of the following statements about 'Fertilizer' is TRUE?
I. It should be available in low cost.
II. It should be easily assimilated by plants.
III. It should not dissolve readily in water.
Answer: A.   I and II
20.  Identify the odd one from the group of chemicals given below :
BHC, DDT, 2,4-D, Urea
Answer: D.   Urea
21.  Who was the first woman judge of the Supreme Court?
Answer: D.   Fathima Beevi
22.  Consider the following statements:
Assertion (A): The (ARC) recommended that the institution of Lokpal and Lokayakta.
Reason (R): 1. should be demonstratively Independent and Impartial.
2. their appointment should be as far as possible non - Political.
Select your answer according to the coding scheme given below.
Answer: B.   Both (A) and (R) is correct
23.  Arrange the Presidents of India in chronological order of their term in Office.
I. R. Venkatraman
II. Dr. Sankar Dayal Sharma
III. Dr. K.R. Narayanan
IV. Dr. A.P.J. Abdul Kalam
Answer: A.   I, II, III, IV
24.  The Bhopal Gas Tragedy happened in
Answer: D.   1984
25.  The books 'Wings of Fire' was written by
Answer: B.   A.P.J. Abdul Kalam
;