GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 26 to 50

26.  Match:
List I List II
(a) Andhra 1. Bharathanatyam
(b) Kerala 2. Kuchipudi
(c) Tamil Nadu 3. Bangra
(d) Punjab 4. Kathakali
Answer: C.   2 4 1 3
27.  Anna changed, the official name of the state from 'Madras' to Tamil Nadu in
Answer: C.   1969
28.  Match the following:
(a) லார்கானா மாவட்டம் 1. குஜராத்
(b) காளிபங்கன் 2. பஞ்சாப்
(c) லோத்தல் 3. இராஜஸ்தான்
(d) ஹரப்பா 4. சிந்து
Answer: B.   4 3 1 2
29.  Match the following with suitable options:
List I
(Works)
List II
(Authors)
(a) Kondrai Venthan 1. Mayuram Vedanayagam
(b) Neethineri Vilakkam 2. Sivaprakasar
(c) Nanneri 3. Avvaiyar
(d) Neethi Nool 4. Kumaragurubarar
Answer: B.   3 4 2 1
30.  Match the following with suitable options:
List I
(Age)
List II
-(Art style)
(a) Kushanas 1. Dravidian style
(b) Guptas 2. Vesara style
(c) Chalukyas 3. Nagara style
(d) Cholas 4. Gandhara Art style
Answer: A.   4 3 2 1
31.  Match the authors with their books and choose the right option:
(a) Malgudi Days 1. Kautilya
(b) Harsha Charita 2. Swami Dayanand
(c) Arthasasthra 3. R.K. Narayan
(d) Satyarth Prakash 4. Bana Bhatta
Answer: A.   3 4 1 2
32.  Match the following and choose the right answer:
(a) Recent Military camp took place in 1. Brazil
(b) Snowden's plea for assylum was rejected by 2. India
(c) Serial Bomb-Blast took place at Mahabhodhi temple is in 3. England
(d) After 10 years Andy Murry brought laurels to his country by becoming Wimbledon Champion 4. Egypt
Answer: C.   2 3 4 1
33.  Point out the wrong statement in the following:
I. National Animal - Tiger
II. National Bird - Peacock
III. National Flower - Rose
IV. National Fruit - Mango
Answer: C.   III
34.  Who is the Whistle Blower, who brought the secret of American Intelligence, doing the Global Electronic Surveillance on other nations, to the world?
Answer: C.   Edward Snowden
35.  Which article empowers the President to dissolve the Lok Sabha at any time before its tenure?
Answer: A.   Art 85
36.  Which is not the member of G-20?
Answer: B.   North Africa
37.  Match the List I with List II and select the correctly matched answer:
List I List II
(a) Rheumatic arthritis 1. Contageous disease
(b) Pellagra 2. Auto immune disease
(c) Cholera 3. Hereditary disease
(d) Sickle cell anaemia 4. Vitamin deficiency disease
Answer: B.   2 4 1 3
38.  Match the Wild Life Sanctuaries in List I with their location in List II:
List I List II
(a) Viralimalai 1. Western ghats
(b) Mukkurthi National Park 2. Kancheepuram district
(c) Indira Gandhi Wild Life Sanctuary 3. The Nilgiris
(d) Vedanthangal 4. Trichy district
Answer: B.   4 3 1 2
39.  Which of the following is referred to as EMP pathway?
Answer: A.   Glycolysis
40.  Consider the following statements:
Assertion (A): Insectivorous plants digest proteins of insect body.
Reason (R): Insectivorous plants grown in Nitrogen (N2) deficient soil.
Select your answer according to the coding scheme given below:
Answer: B.   Both (A) and (R) are true, (R) explains (A)
41.  Which of the following is/are wrong?
I. Aligarh movement was led by Sir Syed Ahmed Khan.
II. Sir Syed Ahmed Khan supported Shuddi movement.
III. Sir Syed Ahmed Khan started Anglo-oriental college.
Answer: A.   II only
42.  Which one of the following is correctly matched?
Answer: B.   Jallian Walah Bagh Tragedy - Hunter Committee
43.  Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I List II
(a) Tattvabodhini Sabha 1. Henry Vivian Derozio
(b) Young Bengal Movement 2. Vishnu Sashtri Pandit
(c) Widow Remarriage Society 3. Veeresalingam
(d) Hitakarini Samajam 4. Devendranath Tagore
Answer: A.   4 1 2 3
44.  Consider the following statements with reference to the nature of the Indian National awakening :
(i) It was basically started by intellectuals.
(ii) It was a movement in which, all sections of society became united against the English.
(iii) After 1920, national movement was led by Gandhiji.
(iv) Gandhiji started the Khilafat movement.
Which of the statements given above is/are correct?
Answer: B.   (i), (ii) and (iii)
45.  The organisation which introduced Green Revolution in India is
Answer: A.   ICAR
46.  Framing of 5 year plans :
Answer: D.   Planning Commission
47.  Match the following:
(a) Jawahar Gram Samriddhi Yojana 1. 2000-2001
(b) National Social Assistance Programme 2. 1993
(c) Employment Assurance Scheme 3. 1999
(d) Pradhanmantri Gramodaya Yojana 4. 1995
Answer: C.   3 4 2 1
48.  Take the odd man out :
India's Navaratna Companies
Answer: D.   IPCL
49.  Who is the Father of Consumer Movement?
Answer: D.   Ralph Radar
50.  Who frames the monetary policy of India?
Answer: B.   Reserve Bank of India
;