GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 75

51.  Consider the following statements. Choose the correct answer.
"Comets have no tail".
I. when they are far away from the sun.
II. when they are close to the sun.
III. when they are close to the earth.
IV. when they are in between the earth and the sun.
Answer: B.   I is correct but II, III and IV are wrong
52.  Identify the Seaports and name them
Map of major seaports in India
1. Paradwip
2. Mangalore
3. Chennai
4. Cochin
Answer: C.   Mangalore, Cochin, Chennai, Paradwip
53.  I. Moon is called a Meteoroids.
II. Moon is called a Satellite.
III. Moon is called a Asteroids.
IV. Moon is called a Comet.
Answer: B.   II is only correct
54.  Choose incorrectly matched.
Answer: C.   Grey Revolution - Oil seeds
55.  Choose the correct answer:
In which District Grizzled Squirrel Wild Life Sanctuary is found?
Answer: C.   Virdhunagar
56.  The mixture present in the pencil lead is
Answer: C.   Carbon and Clay
57.  Which of the following statement(s) about 'acid' is TRUE?
I. It turns blue litmus paper to red.
II. It has pH value greater than 7.
III. It reacts with bases to give salt and water.
Answer: B.   I and III
58.  Which country became a member of the U.N.O. in the year 2011?
Answer: C.   South Sudan
59.  The first meeting of the Constituent Assembly of India was held in
Answer: B.   1946
60.  Consider the following statements:
Assertion (A): The CVC has to present annually to the President a report on its performance.
Reason (R): The President places this report before both House of Parliament.
Select your answer according to the coding scheme given below.
Answer: A.   Both (A) and (R) are correct
61.  Who presides over the joint sessions of the Parliament?
Answer: C.   The Speaker
62.  The National Development Council was established in the year
Answer: A.   1952
63.  Dr. Muthulakshmi Reddy started an orphanage known as
Answer: B.   Avvai Illam
64.  Match the following:
List I List II
(a) Rajendra Chola I 1. Brahma Giri
(b) Karavela 2. Allahabad
(c) Ashoka 3. Hathi Kumbha
(d) Samudra Gupta 4. Malpadi
Answer: C.   4 3 1 2
65.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(a) Brahmo Samaj 1. Swami Vivekananda
(b) Arya Samaj 2. Madame Blavatsky
(c) Ramakrishna Mission 3. Rajaram Mohan Roy
(d) Theosophical society 4. Swami Dayanand Saraswathi
Answer: A.   3 4 1 2
66.  Match the following river names with suitable options:
List I
(Ancient Name)
List II
(New Name)
(a) Shutudri 1. Chenab
(b) Vipas 2. Sutlej
(c) Parushini 3. Beas
(d) Asikini 4. Ravi
Answer: D.   2 3 4 1
67.  Arrange the following literary works in Chronological order:
I. Mudra rakshasa
II. Mattavilasa Prakasana
III. Milindapanho
IV. Arthasastra
Answer: C.   IV, I, III, II
68.  What is the study of Algae called?
Answer: B.   Phycology
69.  Which of these is not among the BRIC Nations?
Answer: A.   Chile
70.  Match List I with List II and choose the correct option using the coding scheme given below:
List I List II
(a) National Rural Employment Programme 1. 1985
(b) Jawahar Rozgar Yojana 2. 1993
(c) Indira Awaz Yojana 3. 1980
(d) Prime Minister's Rozgar Yojana 4. 1989
Answer: C.   3 4 1 2
71.  The name of World's fastest Super Computer, announced on June 19, 2012 is
Answer: B.   Sequoia
72.  Who gave the name "Hindu rate of growth"?
Answer: B.   Raj Krishnan
73.  Arrange the following countries based on the number of medals won in London Olympics-2012 in descending order.
I. Britain
II. Russia
III. China
IV. America
Answer: B.   IV, III, I, II
74.  Which article of the constitution provides for the imposition of President's rule in the states?
Answer: C.   Article 356
75.  'Aurora Borealis', the so called northern lights are due to
Answer: A.   the atomic collision of the trapped cosmic ray particles in the Earth's magnetic field
;