GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2014 Preliminary Examination

Aptitude Questions 1 to 25

1.  From the following graph which of the following years was the ratio of Income to expenditure the minimum? Line graph comparing annual income and expenditure
Answer: B.   1995
2.  The mean of 5 observation is 25, if one of the observation is excluded the mean becomes 20. The excluded number is
Answer: A.   45
3.  The mean of first five prime numbers is
Answer: C.   5.6
4.  If 'l' is the standard deviation of the elements α, β, γ. Then the standard deviation of the elements α + 3, β + 3, γ + 3 is
Answer: C.   l
5.  If the arithmetic mean of 7, 5, 13, x and a be 10, then the value of x is
Answer: B.   16
6.  If \(\dfrac{P}{Q}=\dfrac{1}{3}\) then \(\dfrac{27P - 34Q}{36P - 3Q}\) is
Answer: C.   \(\dfrac{-25}{9}\)
7.  In 2013, the population of a town is 1,25,000. If it is increased by 7% in the next year. Find the population in 2014
Answer: B.   1,33,750
8.  Salaries of Ravish and Sumita are in the ratio 2:3. If the salary of each is increased by Rs. 4,000, the new ratio becomes 40:57. What is Sumita's present salary?
Answer: C.   Rs. 38,000
9.  Which is largest in \(28\%,\ 2.8,\ \dfrac{2}{9},\ 0.25\) ?
Answer: A.   28%
10.  A horse and two cows together cost Rs. 680. If a horse cost Rs. 80 more than a cow then the ratio of cost of horse and cow is
Answer: A.   7:5
11.  \(\dfrac{1}{4}\) of \(\dfrac{3}{5}\) of \(\dfrac{6}{5}\) of a number is 54. Then the number is
Answer: B.   300
12.  If \(A : B = \dfrac{1}{3} : \dfrac{4}{9},\ B : C = \dfrac{5}{6} : \dfrac{7}{12},\ C : D = \dfrac{2}{7} : \dfrac{5}{14}\) then A : B : C : D is
Answer: B.   30:40:28:35
13.  If \(\dfrac{3x + 2y}{3x - 2y} = \dfrac{5}{2}\). Then \(x : y\) is
Answer: B.   14:9
14.  A rectangular carpet has an area of 60 sq.m. Its diagonal and longer side together equal 5 times the shorter side. The length of the carpet is
Answer: B.   12 m
15.  The number of small cubes with edge 10 cm that can be accommodated in a cubical box of edge 1 m is
Answer: C.   1000
16.  The diameter of a sphere is 6 cm. It is melted and drawn into a wire of diameter 2 mm. The length of the wire is
Answer: C.   36 m
17.  A uniform circular path of width 4 m is laid out around a circular park of radius 48 m. Find the area of the circular path.
Answer: A.   1256 m\(^{2}\)
18.  If B = 2, BALL = 27 then BOOK = ?
Answer: D.   43
19.  Find the missing number: Square number puzzle for finding the missing number
Answer: C.   8
20.  Three views of a cube are given below. What is the letter opposite to A? Cube puzzle for finding the face opposite to A from three views
Answer: A.   H
21.  If
(1) Rama scored more than Rani
(2) Rani scored less than Rathna
(3) Rathna scored more than Rama and
(4) Ramya scored more than Rama but less than Rathna then who scored the highest?
Answer: C.   Rathna
22.  If 8 - 5 x 4 = 44 and 15 - 3 x 3 = 48 then 16 - 4 x 5 = ?
Answer: B.   69
23.  Find the next diagram: Figure sequence puzzle to identify the next diagram
Answer: A.   Figure sequence puzzle - Option (A) - Two dots at opposite corners of a square
24.  If the sum of two numbers is 1020 and their difference is 140 then the numbers are
Answer: C.   580, 440
25.  Monthly expenditure of a person whose monthly salary is 9000 is as shown in the diagram. The percentage of money spent for medical expenses is Pie chart showing the monthly expenditure distribution
Answer: B.   20%
;