GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2014 Preliminary Examination

Aptitude Questions 26 to 45

26.  The value of \(\dfrac{2.48 \times 2.48 - 1.52 \times 1.52}{0.96}\) is
Answer: A.   4.0
27.  If \(2^{x+y} = 2^{x-y} = 16\) then \(y\) is
Answer: C.   0
28.  If \(x+y=12,\ xy=32\) and xy = 32 then \(\dfrac{1}{x}+\dfrac{1}{y}\) is
Answer: D.   \(\dfrac{3}{8}\)
29.  \(1+\dfrac{5}{7}\text{ of }6\dfrac{3}{10}-\dfrac{2}{9}\) = ?
Answer: B.   0
30.  By selling an article for Rs. 480, a person lost 20%. For what amount should he sell it to make a profit of 20%?
Answer: C.   Rs. 720
31.  The highest common factor and lowest common multiple of two numbers are 12 and 144 respectively. If one number is 36. Find the other number.
Answer: D.   48
32.  Three numbers are in the ratio 3:4:5 and their LCM is 240. Then the HCF of these number is
Answer: A.   4
33.  LCM of two numbers is 14 times their HCF. The sum of LCM and HCF is 600. If one number is 280 then the other number is
Answer: C.   80
34.  The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum is Rs. 4,347. The period in years is
Answer: A.   2
35.  A sum of money doubles itself in 20 years in simple interest. Then the rate of interest per annum is
Answer: A.   5%
36.  The difference between compound interest and the simple interest on Rs. 1,250 for 2 years at 8% is
Answer: D.   Rs. 8
37.  A flower garden is in the shape of a rhombus. The length of its diagonals are 18 m and 25 m. Find the area of the flower garden.
Answer: B.   225 m²
38.  If a square and a rhombus stand on the same base, then the ratio of the area of the square and the rhombus is
Answer: A.   greater than 1
39.  Two taps A and B can fill a tank in 10 hours and 15 hours respectively. Both the taps are opened for 4 hours and then B is turned off. The time taken by A to fill the remaining tank is
Answer: D.   10/3 hours
40.  A and B can do a work in 12 days B and C can do it in 15 days C and A can do it in 20 days. Then the number of days required to complete the work A, B, C together is
Answer: B.   10
41.  If 9 girls can prepare 135 garlands in 3 hours, number of girls to prepare 270 garlands in 1 hour is
Answer: B.   54
42.  The sum of numbers common to two diagrams is Overlapping circle, triangle and square containing numbers
Answer: A.   118
43.  (1) D is taller than C but not as tall as B.
(2) C is taller than A.
Who among A, B, C and D is the tallest?
Answer: B.   B
44.  Find the next diagram. Diagram sequence puzzle with directional arrows
Answer: B.   Figure sequence puzzle - Option (B) - Right-facing U-shaped arrow
45.  Find the missing number in the following series:
1, 8, 9, 64, 25, ?, 49
Answer: D.   216
;