GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

TNPSC Group 1 2014 Preliminary Examination

General Studies Questions 1 to 25

1.  Which of the following is/are correctly matched?
I. Hard resin - Cocaine
II. Oleo resin - Canada balsam
III. Latex - Rubber
IV. Alkaloid - Asafoetida
Answer: B.   II and III
2.  Which one of the following statement(s) about Blue Green Algae (BGA) is/are not correct?
Answer: D.   Sargassum belongs to BGA
3.  The chromonema is a coiled structure, which can be easily separated in case of
Answer: A.   Paranemic coil
4.  In 1905, Albert Einstein discovered
Answer: C.   Special theory of relativity and photoelectric effect
5.  1. Dynamic lift of aeroplane is based on the principle of Bernoulli's theorem.
2. Glass is less elastic than rubber.
3. For a system free from external forces, linear momentum of the system remains constant
Which of the above statement is/are wrong?
Answer: A.   (2) only
6.  A rocket 100 m long at rest starts to move with uniform motion of 0.8 C. What is its length as seen by an observer at rest?
Answer: A.   60 cm
7.  Which of the following has the highest ionizing power?
Answer: B.   Alpha rays
8.  Sound waves from a sounding car are
Answer: B.   longitudinal waves
9.  Consider the following statements.
Assertion (A): Receptors for steroid hormones are located inside the cells.
Reason (R): Because steroid hormones are lipid soluble molecules that diffuse easily through the phospholipid interior of cell membrane.
Answer: A.   Both (A) and (R) are true and R is the correct explanation of (A)
10.  Hormone Gastrin acts as
Answer: A.   Stimulates HCl production
11.  The transfer RNA (tRNA) carries the activated amino acid at its
Answer: B.   3'CCA terminal
12.  Neisser in 1879 discovered a sexually transmitted disease known as
Answer: C.   Gonorrhoea
13.  How many printing characters are there in ASCII?
Answer: C.   94
14.  GIS stands for
Answer: A.   Geographic Information System
15.  _________ is the binary equivalent of (12)₁₀.
Answer: B.   1100
16.  The warm current that travels upto Cape Hatteras is known as
Answer: C.   Gulf stream
17.  Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(a) Pangaea 1. Continental drift
(b) Panthalassa 2. Large land mass
(c) Tethys 3. Huge ocean
(d) Wegener 4. Small seas
Answer: D.   2 3 4 1
18.  Match List I and List II and select the correct answer from the codes given below the list:
List I
(Major Rivers)
List II
(Percentage of Basin Area)
(a) Ganga 1. 9.8
(b) Godavari 2. 11.0
(c) Yamuna 3. 9.5
(d) Indus 4. 26.2
Answer: C.   4 3 2 1
19.  World's leading producer of tea is
Answer: D.   India
20.  Which of the following year is considered as one of the worst drought year in the last one hundred years of India?
Answer: C.   2002
21.  Match the following mineral resources with their reserve places:
List I List II
(a) Bauxite 1. Singhbhum
(b) Copper 2. Panna
(c) Diamond 3. Tiruchirappalli
(d) Gypsum 4. Bilaspur
Answer: D.   4 1 2 3
22.  Which inscription referred to “Piyadassi” as the second name for Asoka?
Answer: C.   Maski
23.  Consider the following about Vedic literatures :
I. The Brahmanas are the treatises relating to prayer and sacrificial ceremony.
II. The Upanishads are philosophical texts dealing with topic like the soul, the absolute, the origin of the world and the mysteries of nature.
III. The Aranyakas are called country books.
IV. The author of Ramayana was Vedavyas and that of Mahabharata was Valmiki.
Choose the correct code :
Answer: C.   I and II only
24.  Match :
(a) Shutudri 1. Beas
(b) Vipas 2. Ravi
(c) Parushni 3. Sutlej
(d) Asikni 4. Jhelum
(e) Vitasta 5. Chenab
Select from the codes given below :
(a) (b) (c) (d) (e)
Answer: A.   3 1 2 5 4
25.  The important site of Harappa was excavated by
Answer: C.   Dayaram Sahini
;